Μια δέσμη νέων μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, τα οποία θα αφορούν στην έλλειψη σπιτιών και στην γενικότερη οικιστική κρίση, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, αναμένεται η ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» στις αρχές του φθινοπώρου με διευρυμένα κριτήρια.
Ο φοροτεχνικός, Σπύρος Σταυρούλιας, μίλησε στο MEGA για το πού αποσκοπούν αυτά τα νέα μέτρα που αφορούν στην αποκλιμάκωση των ενοικίων, οι τιμές των οποίων αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τους ενδιαφερόμενους ειδικά τώρα που ξεκινάει η περίοδος αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσουν στην αγορά 200.000 «κλειστά» σπίτια ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές ενοικίασης μέσω φορολογικών κινήτρων και αντικινήτρων.
Ερωτηθείς ο κ. Σταυρούλιας για το τι νοείται ως «κλειστό σπίτι», ο κ. Σταυρούλιας είπε ότι «πρόκειται γι’ αυτά που δεν αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες, κάποια από αυτά τα αξιοποιούν με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το επόμενο διάστημα να ξανατρέξει το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, δηλαδή το ‘Σπίτι μου 2’ και με κάποια διευρυμένα κριτήρια. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις να γίνουν πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό».
«Το υπουργείο μελετά αύξηση στη φορολόγηση του Airbnb και μείωση στη φορολόγηση μακροπρόθεσμης μίσθωσης»
Τα αντικίνητρα για όσους δεν μισθώνουν κλειστά σπίτια
Το υπουργείο Οικονομικών «μελετά, χωρίς να έχουμε τίποτα καθορισμένο ακόμα, να αυξήσει τη φορολόγηση του Airbnb και να μειώσει τη φορολόγηση σε αυτούς που θα θελήσουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους μακροπρόθεσμα για μόνιμη κατοικία κάποιου».
«Για πολύ μικρά εισοδήματα από ενοίκια, θα μπορούσε ίσως να πάει και σε αφορολόγητο. Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο προκειμένου να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω», συνεχίζει ο κ. Σταυρούλιας προσθέτοντας ότι για όσους κρατάνε κλειστά τα σπίτια και δεν τα μισθώνουν το υπουργείο μελετά αύξηση του ΕΝΦΙΑ ως αντικίνητρο.
Ουσιαστικά, καταλήγει ο ίδιος, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει τρόπους να κάνει ασύμφορο το να κρατάμε τα σπίτια μας κλειστά, δίνοντάς μας κίνητρα για να τα βγάλουμε στην αγορά.
Επιπλέον, συμπληρώνει, με την Golden Visa έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, το κόστος για την απόκτησή της έχει αυξηθεί πάρα πολύ ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.
Το «Σπίτι μου» για αγορά ακινήτου
Στη συνέχεια ο κ. Σταυρούλιας θύμισε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτου. Ο πρώτος κύκλος «έτρεξε για νέους από 25 έως 39 ετών και αφορούσε σπίτια μεγαλύτερα των 15 ετών και έως 150 τ.μ. με αξία έως 200.000 ευρώ. Το δάνειο που μπορούσαμε να πάρουμε ήταν έως 150.000 ευρώ». Αυτό το πρόγραμμα πήγε εξαιρετικά, τόνισε ο ίδιος, «εξαντλήθηκαν όλα τα χρήματα, γι’ αυτό θα ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος».
Αυτός ο κύκλος ουσιαστικά θα διευρύνει τα κριτήρια. Στον πρώτο κύκλο, εξηγεί ο κ. Σταυρούλιας, νέοι 25 – 39 ετών μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι παίρνοντας δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο στο περίπου 1,5%, ενώ για τρίτεκνους/πολύτεκνους το επιτόκιο ήταν μηδενικό.
Το πρόβλημα με το «Σπίτι μου 1» ήταν ότι από την έγκριση της τράπεζας «ο δικαιούχος είχε μόνο 60 ημέρες για να βρει και να αγοράσει το ακίνητο», οπότε πολλοί δεν προλάβαιναν να το βρουν μέσα σε αυτό το διάστημα.
Στο νέο πρόγραμμα, οι διαφοροποιήσεις που συζητά το υπουργείο Οικονομικών είναι τα ηλικιακά όρια, όπου διευρύνονται και σε άτομα 40-50 ετών. «Γίνεται μία συζήτηση να διευρυνθούν και τα οικονομικά κριτήρια από τα 10.000 -16.000 ευρώ για άγαμους και έως 24.000 ευρώ για έγγαμους που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα».
Θέμα προτεραιοποίησης όσων έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, δεδομένου ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι, δεν φαίνεται να τίθεται καθώς είναι θέμα χρηματοπιστωτικό. «Στο προηγούμενο πρόγραμμα, οι τράπεζες επέλεγαν πολύ πιο εύκολα δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πολύ σταθερή αβοιβή και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω» σημείωσε ο κ. Σταυρούλιας.
«Αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο και να θέσει προτεραιότητα είναι στους τρίτεκνους/πολύτεκνους και στις οικογένειες με παιδιά», πρόσθεσε.