Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να εφαρμοστεί σε ομάδες ανέργων που θα επιλεγούν δειγματοληπτικά το νέο επίδομα ανεργίας το οποίο θα ευνοεί κυρίως όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και ικανοποιητικές αποδοχές. Έρχεται μπόνους έως 200 ευρώ.
Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «να είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».
Τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη καθώς μετά τις ευρωεκλογές θα γίνουν οι τελικές επιλογές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.
Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ πάνω από 20 έτη) και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.
Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Θα διακρίνεται σε δύο μέρη
Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:
- Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό ( με τα σημερινά δεδομένα είναι 510 ευρώ) , αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
- Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.
Πάντως σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν έως τώρα επεξεργαστεί οι υπηρεσίες το α’ τρίμηνο της ανεργίας, αντί για το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70%, ώστε να είναι υψηλότερο, δηλαδή από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα η τακτική επιδότηση ανεργίας να ανέλθει στα 640 ευρώ.
Εν συνεχεία θα υπάρξει ανάλογη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού για κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν για να συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής. Η μείωση θα είναι τέτοια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 7.140 ευρώ ( 510Χ14) που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση. Έτσι, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι για το δεύτερο τρίμηνο ανεργίας, το ποσό να υποχωρεί στο 65% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (600 ευρώ ). Το γ’ τρίμηνο να περιορίζεται στο 55% όπως είναι και σήμερα (510).
Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Ενίσχυση για την οικογένεια το πρώτο διάστημα
Στόχος της αυξομείωσης των ποσών είναι να ενισχυθεί η οικογένεια το πρώτο διάστημα της ανεργίας που υφίσταται σοκ εξαιτίας της αιφνιδιαστικής πτώσης του εισοδήματος.
Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος θα είναι τα εξής:
- Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
- Αποτελεσματικότητα: Αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμα και να καταργηθούν πολύπλοκες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.
- Εμπροσθοβαρές: Δεν θα χορηγείται το ίδιο ποσό κάθε μήνα όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει μεγαλύτερο και θα μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τους πρώτους μήνες ανεργίας, από την απότομη μείωση εισοδήματος. Μάλιστα με τις παρεμβάσεις που προωθούνται στο νέο επίδομα ανεργίας θα ενσωματωθεί το παλιό, μαζί με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που αναμένεται να καταργηθεί.