Η παρέμβαση στον τρόπο που δίνονται τα κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας, αποτελεί θέμα που θα πρωταγωνιστήσει στην εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση τόσο της διάρκειας όσο και του ποσού του επιδόματος, το οποίο πλέον θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα υπολογίζεται βάσει του προηγούμενου μισθού του εργαζομένου. Το νέο αυτό μοντέλο επιδόματος θα εφαρμόζεται πιλοτικά από τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025.
Πώς αναδιαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας
Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο τμήματα:
- ένα σταθερό τμήμα που θα λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι (θα είναι εμπροσθοβαρές, να ξεκινάει δηλαδή ψηλά, και ανά τρίμηνο να μειώνεται, με το επιχείρημα κατά την κυβέρνηση, ότι η μείωση θα αποτελεί κίνητρο εύρεσης εργασίας.
- ένα μεταβλητό ανταποδοτικό τμήμα που θα λαμβάνει υπόψη: 1) τα έτη εργασίας πριν την ανεργία και 2) τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο άνεργος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσο περισσότερο εισφέρει ένας εργαζόμενος στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα δικαιούται.
Πώς θα συνδέεται το επίδομα ανεργίας με τον μισθό
Το επίδομα ανεργίας θα είναι το 55% έως 70% του μισθού.
Θα ξεκινά από το 70% τους πρώτους 4 μήνες, 65% τους επόμενους 4 μήνες και 55% τους υπόλοιπους μήνες:
- Ανώτερο πλαφόν τα 1.200 ευρώ
- Κατώτερο όριο τα 479 ευρώ
Η διάρκεια επιδόματος θα είναι ανάλογη με τα χρόνια εργασίας, ενώ θα έχουν υποχρέωση οι επιδοτούμενοι για συμμετοχή σε κατάρτιση και αποδοχή προτεινόμενης θέσης εργασίας εφόσον πληρούνται κριτήρια.
Το ανταποδοτικό τμήμα θα περιλαμβάνει και σειρά επιδομάτων (επίδομα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων και μονογονεϊκής οικογένειας), ενώ θα αυξηθεί ο χρόνος εργασίας και τα απαιτούμενα ένσημα για την λήψη του επιδόματος ανεργίας. Κατά πάσα πιθανότητα, θα απαιτούνται 10 έως 12 μήνες εργασίας τουλάχιστον για την λήψη επιδόματος.