More

    Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

    Η Κίνα έχει μια μακρά και σύνθετη ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες, η οποία συνδέεται με κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές παραμέτρους.

    What’s the story?

    Η Κίνα θέλει να βάλει ένα τέλος στη πρακτική φτωχών παιδιών, κυρίως από την επαρχία να δίνονται για υιοθεσία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Για την ακρίβεια…

    Στην παραδοσιακή κινεζική κοινωνία, η υιοθεσία ήταν μια σχετικά συνηθισμένη πρακτική, κυρίως για να διατηρηθεί το οικογενειακό όνομα και να φροντίσουν οι γηραιότεροι γονείς όταν δεν υπήρχε αρσενικός απόγονος. Αυτός ο τύπος υιοθεσίας στόχευε κυρίως στη διατήρηση της οικογενειακής γραμμής.

    Ισχύει ακόμα η πολιτική του ενός παιδιού;

    Όχι! Οι σύγχρονες υιοθεσίες στην Κίνα απέκτησαν παγκόσμια προσοχή μετά την εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού (1979-2015). Αυτή η πολιτική, που αποσκοπούσε στον περιορισμό του υπερπληθυσμού, είχε ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να επιλέγουν να κρατήσουν αγόρια, αφήνοντας πολλά κορίτσια σε ορφανοτροφεία ή εγκαταλελειμμένα. Κατά συνέπεια, πολλές διεθνείς υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα, κυρίως κοριτσιών, αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Και τώρα;

    Μετά το τέλος της πολιτικής του ενός παιδιού, οι εσωτερικές υιοθεσίες στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται, ενώ το κράτος εφάρμοσε αυστηρότερους κανόνες για τις διεθνείς υιοθεσίες, μειώνοντας τον αριθμό των παιδιών που διατίθενται για υιοθεσία στο εξωτερικό.

    Περισσότερα από 160.000 Κινεζάκια έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε όλο τον κόσμο από το 1992.

    Tι άλλαξε πρακτικά;

    Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως και προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις νεαρές γυναίκες να κάνουν παιδιά ενώ τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές συνθήκες στην Κίνα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα εγκαταλελειμμένα παιδιά σε ορφανοτροφεία.

    Πολλές οικογένειες πλέον είναι σε θέση να φροντίσουν τα παιδιά τους, και οι κοινωνικές πιέσεις που οδηγούσαν σε εγκατάλειψη, όπως η πολιτική του ενός παιδιού, δεν υφίστανται πλέον. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρότερους κανόνες και διαδικασίες για τις διεθνείς υιοθεσίες, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις εσωτερικές υιοθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά υιοθετούνται εντός της χώρας.

    Παρότι οι διεθνείς υιοθεσίες έχουν μειωθεί, οι εσωτερικές υιοθεσίες εντός της Κίνας έχουν γίνει πιο κοινές, καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news