More

    ΦΠΑ: Γιατί δεν θα μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα

    Μπορεί το ράλι αυξήσεων στα προϊόντα να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλην όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία.

    Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά (από 4%), καθώς και τη μείωσή του στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά σε 5% (από 10%). Αντιθέτως στην Ελλάδα οι παρεμβάσεις στα τρόφιμα εξαντλούνται στο «καλάθι της νοικοκυράς» και στο Market  Pass.

    Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει… περιπέτειες

    Κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι «το έλλειμα των 3,5 δισ. ευρώ που θα είχαμε αν μειωνόταν ο ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά όπως στην Ισπανία, θα μας έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες στις οποίες δε θέλουμε να επιστρέψουμε».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξήγησε ότι το έλλειμμα που θα προκύψει θα έπρεπε να καλυφθεί και αυτό σημαίνει «φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της κοινωνίας».

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου το αποτύπωμα για τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερο με το «Μarket pass» καθώς αν καταργούσαμε τον ΦΠΑ σε ορισμένα είδη το κέρδος για την τσέπη για παράδειγμα μιας οικογένειας με δύο παιδιά θα ήταν μικρότερο.

    Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωση ότι διατηρεί αμφιβολίες για το αν η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ πράγματι θα περνούσε στην τσέπη του καταναλωτή. ΦΠΑ: Γιατί δεν θα μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα

    Απάντηση στο «γιατί η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο στη μείωση φόρων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» επιχείρησε να δώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    Χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο».

    Ειδικά για τα τρόφιμα ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρεισήμισι δις ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείματα που πρέπει να το αποφύγουμε».

    Σχετικά με την μείωση στα καύσιμα σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι  «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι με το «καλάθι του νοικοκυριού», που πέτυχε απόλυτα, η μείωση στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία. Τόνισε δε ότι πλέον είναι φθηνότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα απ’ ότι στην Ισπανία και το γεγονός ότι δεν τον έχουν… κρεμάσει στα μανταλάκια για το «καλάθι» δείχνει ότι είναι πετυχημένο.

    Το Market Pass

    Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με το «Market Pass» ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει τον Φεβρουαρίου και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει από τέλος Φεβρουαρίου και μετά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα για έξι μήνες.

    Υπενθυμίζεται ότι, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.τ.λ.).

    Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού και αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

    Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

    Πηγή ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news