Ποιος δεν θα ήθελε να ξυπνήσει το πρωί και να έχει σπίτι του μια μαρμελάδα νόστιμη και φρέσκια; Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και είναι ένα πεντανόστιμο πρωινό γεύμα ή ακόμα και ένα ωραίο απογευματινό σνακ.
Μια συνταγή για μαρμελάδα μήλο λοιπόν, εύκολα και γρήγορα είναι η παρακάτω:
Τι χρειάζεστε:
- 1 κιλό μήλα
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 2 κούπες (500 ml) νερό
- 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
- 10 ξυλάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
- χυμό ενός λεμονιού
Για την προετοιμασία
- χυμό μισού λεμονιού
- ½ κουταλάκι αλάτι
Πως να την εκτελέσετε
Πλύνετε τα μήλα και καθαρίστε τα. Τα κόβετε σε τέσσερα ή σε οκτώ κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που έχουν και τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη με νερό, στην οποία προηγουμένως έχετε στύψει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι. Στραγγίξτε τα μήλα και βάλτε τα στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό. Τα βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και αφήστε το για άλλα 20 με 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Βγάλτε τα από το μάτι και βγάλτε την κανέλα με τα γαρίφαλα. Μετά πολτοποιήστε τα με ένα μπλέντερ. Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρίφαλα και προσθέσετε το χυμό λεμονιού. Βράζετε μέχρι να δέσει ενώ ανακατεύετε συνεχώς, καθώς σε αυτή τη φάση πιάνει εύκολα. Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και τη σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.