Την 1η Ιανουαρίου λήγει η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας χωρίς –αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- να φαίνεται προοπτική να ανανεωθεί, αφού δεν δείχνουν να θέλουν οι Βρυξέλλες, παρά τις πιέσεις χωρών όπως η Σλοβακία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ευθέως την Ευρώπη με νέους δασμούς εάν η ΕΕ δεν αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ –το οποίο όμως ως υγροποιημένο (LNG) είναι ακριβότερο από αυτό που διέρχεται από τους ρωσικούς αγωγούς.
Και το Κατάρ απειλεί ευθέως με διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με LNG, εάν οι Βρυξέλλες επιβάλλουν νέα νομοθεσία που θα επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες της χώρας οι οποίες δεν πληρούν κριτήρια για εκπομπές ρύπων, και για προστασία ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι τρεις αυτές εξελίξεις τρέχουν την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση του χειμώνα και οι ανάγκες για φυσικό αέριο είναι αυξημένες –παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες δεν εμφανίζονται ακόμη τουλάχιστον ιδιαίτερα χαμηλές. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) όμως βρίσκονται ήδη κοντά σε υψηλά επίπεδα ενός έτους λόγω των αβεβαιοτήτων με τις αγορές να παρακολουθούν να ανησυχία το χοντρό πόκερ που παίζεται και τους κερδοσκόπους να καραδοκούν.
Οι τιμές TTF στην Ολλανδία διαμορφώνονται ξανά πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Βρίσκονται στα επίπεδα των 44 ευρώ έχοντας πλησιάζει τα 50 ευρώ/MWh στα τέλη του Νοεμβρίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ευθέως την Ευρώπη με νέους δασμούς εάν η ΕΕ δεν αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ –το οποίο όμως ως υγροποιημένο (LNG) είναι ακριβότερο από αυτό που διέρχεται από τους ρωσικούς αγωγούς
Ο αγωγός της Ουκρανίας
Η Ρωσία εξακολουθεί και παραδίδει το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης και το ένα τρίτο από αυτό διέρχεται από Ουκρανία, κάτι που όμως μπορεί να μην γίνεται από το νέο έτος.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο χτύπησε καμπανάκι για κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να απορρίπτει την επέκταση τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της μετά τη λήξη της σύμβασης στο τέλος του έτους. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Η Σλοβακία, η οποία έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom, προσπαθεί να συνεχίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η αγορά των ποσοτήτων αυτών από αλλού θα της κόστιζε επιπλέον 220 εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα διαμετακόμισης.
Ο Φίκο επανέφερε το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου
Ο παράγοντας Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που ελέγχει έκανε λόγο για τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΕ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλης κλίμακος αγορές μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου από τους ευρωπαίους, όπως είπε.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για να αγοράζει περισσότερη τέτοια ενέργεια από τις ΗΠΑ, εν μέρει για να αποφευχθεί η επιβολή νέων δασμών, ανέφερε το Bloomberg.
Σκληρή στάση από το Κατάρ
Την ίδια ώρα το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις αποστολές φυσικούαερίου στην ΕΕ εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα τιμωρεί τις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi είπε στους Financial Times ότι εάν κάποιο κράτος της ΕΕ επέβαλε κυρώσεις μη συμμόρφωσης σε μεγάλη, η Ντόχα θα σταματούσε να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο στο μπλοκ.
Ο νόμος απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν εξουσίες για την επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωσης προβλέποντας πρόστιμα με ανώτατο όριο τουλάχιστον 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας που παραβαίνει τη νομοθεσία.
«Αν είναι να χάνω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη… Δεν μπλοφάρω», είπε ο Kaabi. «Πέντε τοις εκατό των παραγόμενων εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των παραγόμενων εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι τα λεφτά του λαού… δεν μπορώ να χάσω έτσι τέτοιου είδους χρήματα – και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τέτοιου είδους χρήματα», πρόσθεσε.
Πηγή ΟΤ