More

    Γαλλία: Οι γονείς περιορίζουν το χαρτζιλίκι στα παιδιά τους

    Η έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων σηματοδότησε μια μικρή αλλά αισθητή ανάκαμψη του ηθικού των Γάλλων καταναλωτών, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Διότι, όπως είχε συμβεί προ εικοσαετίας και στην Ελλάδα, η μετα-ολυμπιακή μελαγχολία είναι μια πραγματικότητα. Εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που ολοένα και βαθαίνει όμως, και ενόψει οικονομιών ύψους 110 δισ. ευρώ που πρέπει να κάνει τα επόμενα χρόνια η Γαλλία, η οποία έχει μπει από τις Βρυξέλλες σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», όλα δείχνουν ότι η ευφορία των Παραολυμπιακών δεν θα παραταθεί χρονικά πέραν της διάρκειας των αγώνων.

    Μια κοινή πρακτική στα νοικοκυριά από την οποία εξάγονται γενικότερες οικονομικές διαπιστώσεις είναι το χαρτζιλίκι που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Κάτι που στη Γαλλία εν προκειμένω επιβεβαιώνει την επιδείνωση του κλίματος καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία καταγράφεται από την αρχή του έτους και δη μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν. Διότι οι Γάλλοι έγιναν για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια πιο φειδωλοί στα χαρτζιλίκια προς τους νέους. Εξέλιξη που υποδηλώνει γενικότερη οικονομική λιτότητα στον ορίζοντα.

    Εξ απαλών ονύχων

    Τα χαρτζιλίκια συγκροτούν ένα δείκτη που καταγράφεται εδώ και χρόνια στο «βαρόμετρο» της Pixpay, μιας «τράπεζας για νέους», η οποία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά από 10 ετών και στους εφήβους να αποκτήσουν ένα λογιαριασμό με κάρτα πληρωμών, ο οποίος τροφοδοτείται από τους γονείς. Η πρωτοβουλία της Pixpay εισάγει τους νέους στον κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών βοηθώντας τους να μάθουν να διαχειρίζονται περισσότερα από τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους.

    Λίγες ημέρες λοιπόν πριν από την επιστροφή στα σχολεία, το χαρτζιλίκι των παιδιών παντού στον κόσμο έρχεται στην επικαιρότητα και γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ γονέων και τέκνων, αφού αντιπροσωπεύει ένα αδιαμφισβήτητο κονδύλι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, το βαρόμετρο της Pixpay δείχνει ότι εφέτος οι νέοι θα τη βγάλουν με λιγότερο χρήμα συγκριτικά με πέρυσι.

    Ούτε 1 ευρώ τη μέρα

    Τα στοιχεία που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «Le Figaro» την Πέμπτη δείχνουν ότι εφέτος ο μηνιαίος προϋπολογισμός που θα έχουν τα «Γαλλάκια» ηλικίας από 10 έως 18 ετών για να διαχειριστούν θα μειωθεί στα 29 ευρώ από 31 που ήταν το 2023. Δεν αντιστοιχεί ούτε ένα ευρώ τη μέρα δηλαδή εξαιρουμένων των ημερών του Φεβρουαρίου, που εφέτος διήρκεσε και περισσότερο.

    Να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια χώρα όπου ο βασικός μισθός είναι 1.398,69 ευρώ καθαρά, η μέση οικογένεια ζει με περίπου 4.000 ευρώ μηνιαίως και, αν ανεξαιρέσει κανείς τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, τις υπηρεσίες ενέργειας, τα καύσιμα και βέβαια τα τραπεζικά επιτόκια που είναι τα ευνοϊκότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη για δανειολήπτες και καταθέτες, τα πάντα (από τρόφιμα έως στέγαση) είναι απείρως ακριβότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

    Ευρήματα της έρευνας

    Όπως είναι εύλογο, το χαρτζιλίκι που εισπράττουν οι νέοι είναι ευθέως ανάλογο με την ηλικία τους. Έτσι, οι προ-έφηβοι Γάλλοι των 10 έως 12 ετών εισπράττουν κατά μέσον όρο 24 ευρώ μηνιαίως, οι έφηβοι 12-14 ετών παίρνουν 26 ευρώ, οι μεγαλύτεροι από 14-16 ετών παίρνουν 32 ευρώ, ενώ όσοι ετοιμάζονται για την ενηλικίωση εισπράττουν περί τα 40 ευρώ το μήνα, κατά μέσον όρο.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν τις μεταφορές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των γονέων στους λογαριασμούς των τέκνων τους στην Pixpay κάθε μήνα. Αν ληφθούν υπόψη τα μετρητά που ενθυλακώνουν συστηματικά ή εκτάκτως οι έφηβοι, το συνολικό χαρτζιλίκι τους αυξάνεται αρκετά.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της «τράπεζας των νέων», οι ηλικίας 16 έως 18 ετών διαθέτουν περίπου 136 ευρώ ευρώ μηνιαίως για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν ή για να τα αποταμιεύσουν, διότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

    Αλίμονο στους νέους

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μετρητά που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, οι μπαμπάδες χορηγοί εισφέρουν 35 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μαμάδες 31 ευρώ. Εφέτος δηλαδή τα παιδιά των Γάλλων ενθυλακώνουν μετρητά 66 ευρώ το μήνα, 4 ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Το χειρότερο για τους νέους, παρατηρούν οι ερευνητές, είναι ότι σε ποσοστό 75% τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δη σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες δαπάνες, διαχειρίζονται οι μαμάδες, που είναι κατά κανόνα πιο «σφιχτοχέρες». Στις περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες εξάλλου, ο «πυρήνας» είναι η μητέρα.

    Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση της έρευνας της Pixpay ότι οι νέοι εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Η χρήση του έξυπνου κινητού για να πληρώσει κανείς ακόμα και ένα καφέ έχει εξελιχθεί σε «αυτοματοποιημένη αντίδραση» των νέων. Από το 33% του συνόλου των πληρωμών το 2023, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου έφτασαν εφέτος στο 43%.

    Μιλάμε βέβαια για πληρωμές με έξυπνες συσκευές που αντικαθιστούν την χρεωστική κάρτα. Διότι πιστωτικές κάρτες, φυσικές ή μέσω κινητού, ουδείς χορηγεί στους νέους (οι ελληνικές τράπεζες ούτε καν στους 20άρηδες). Το φλερτ με την χρεοκοπία είναι προνόμιο των ενηλίκων, των αποκαλούμενων και «μεγάλων παιδιών».

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news