More

    Γερμανία: Αναχώματα στην εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit αναζητεί το Βερολίνο

    Τρόπους προκειμένου να ματαιώσει μια πιθανή εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από έναν Ιταλό αντίπαλο μελετά η Γερμανία, σε μία υπόθεση η οποία  έχει φέρνει το Βερολίνο εναντίον της Ρώμης και των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης.

    Το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της UniCredit η οποία κατάφερε να χτίσει ένα μεγάλο μερίδιο στην υποστηριζόμενη από το κράτος Commerzbank, σε μια κίνηση που σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχώνευση .

    Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται τώρα για μια πιθανή εχθρική προσφορά που θα μπορούσε να συνδέσει τις τύχες του Βερολίνου με αυτές της Ιταλίας .

    Πηγές από το Βερολίνο, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών τραπεζών αποτελεί πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η UniCredit κατέχει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών κρατικών ομολόγων.

    Αρκετοί άνθρωποι στη γερμανική κυβέρνηση εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους σε μια ρυθμιστική αναθεώρηση από την εποπτική αρχή της χώρας BaFin και ασκούν πιέσεις στη ρυθμιστική αρχή ενάντια σε μια συμφωνία.

    Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι το Βερολίνο μπορεί να καταλήξει να πληρώσει το λογαριασμό εάν η UniCredit συρθεί σε μια ιταλική κρίση χρέους.

    Η BaFin, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο εάν η UniCredit μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Commerzbank, έχει αρχίσει να μελετά το αίτημα της UniCredit να της επιτρέψει να αυξήσει το μερίδιό της από περίπου 9,9% που είναι σήμερα σε σχεδόν 30%.

    Η εποπτική αρχή αναμένεται στη συνέχεια να κάνει την εισήγησή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή των δανειστών, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

    Ενώ η Ρώμη υποστηρίζει τη συμφωνία, το Βερολίνο ελπίζει ότι οι ανησυχίες του μπορεί να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την έγκριση του σχεδίου της UniCredit από την ΕΚΤ.

    Σε τεντωμένο σκοινί η BaFin στη Γερμανία

    Η BaFin βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Αν και είναι υποχρεωμένη να χειριστεί αμερόληπτα την αίτηση της UniCredit, πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης.

    Αρκετές πηγές με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ, ανέφεραν ότι υπήρχε εκτεταμένη διαφωνία με την αντιπολίτευση της Γερμανίας, αν και η χώρα διατηρεί την ισχυρή επιρροή της και μπορεί να βασίζεται σε ισχυρές προσωπικότητες εντός του θεσμού.

    Η ΕΚΤ είπε ότι οι μεγάλες, ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την οικονομία και να ανταγωνιστούν τους μεγαλύτερους αντιπάλους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Παρόλο που οι 20 χώρες της ευρωζώνης μοιράζονται ένα νόμισμα, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ως επί το πλείστον εθνικός.

    Για την ΕΚΤ, ο χειρισμός του ενδιαφέροντος της UniCredit για την Commerzbank, εξισορροπώντας τα συμφέροντα δύο από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της από τότε που έγινε ο κύριος φύλακας της περιοχής πριν από μια δεκαετία.

    «Η BaFin και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεργάζονται στενά», δήλωσε εκπρόσωπος της BaFin, προσθέτοντας ότι η BaFin είχε το «δικαίωμα να προτείνει» στην ΕΚΤ εάν μια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί, αφήνοντας τον τελευταίο λόγο στην ΕΚΤ.

    «Αυτή η διαδικασία συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.

    Εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι βρίσκεται σε «συνεχή αλληλεπίδραση» με τις εθνικές αρχές για τέτοια θέματα, περιγράφοντας τις αποφάσεις ως «συνεργατικές».

    Η γενική επόπτης της ΕΚΤ, Claudia Buch, δήλωσε πρόσφατα ότι το ίδρυμα θα κάνει «τα πάντα» για να άρει τα εμπόδια στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών, αφού η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τέτοιες συμφωνίες ως «επιθυμητές».

    Τα ομόλογα στο επίκεντρο

    Όπως επισημαίνει το Reuters, στο επίκεντρο της ανησυχίας στη Γερμανία βρίσκονται τα ιταλικά κρατικά ομόλογα της UniCredit ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (44 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Αυτό θεωρείται πιθανός κίνδυνος επειδή η Ιταλία είναι βαριά χρεωμένη. Η Commerzbank, η οποία είναι μικρότερη και οικονομικά ασθενέστερη από την UniCredit, διαθέτει επίσης ιταλικά ομόλογα δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Εάν η Ιταλία αντιμετωπίσει προβλήματα μετά από μια συγχώνευση , οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει.

    Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν μια λύση. Η Commerzbank θα μπορούσε να γίνει θυγατρική εντός της UniCredit, με σαφή σχέδια για το πώς να την αντιμετωπίσει χωριστά σε περίπτωση κρίσης.

    Στην κρίση δημόσιου χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκε να διασώσουν τις τράπεζές τους, οι οποίες επίσης αποδυναμώθηκαν από το κράτος τους, καταδεικνύοντας πόσο αλληλένδετες ήταν σε μια κρίση που παραλίγο να ρίξει το ευρώ.

    Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η κίνηση της UniCredit για την Commerzbank ήταν επιθετική και αναμένει μια εχθρική προσφορά εντός μηνών, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν την κυβερνητική σκέψη.

    Άτομα κοντά στην κυβέρνηση είπαν επίσης ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ του Βερολίνου και του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Andrea Orcel, έχει σχεδόν καταρρεύσει. Επισήμαναν την αιφνιδιαστική κίνηση του Orcel στην Commerzbank, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραγώγων που του δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει περισσότερες μετοχές, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα υποστήριζαν ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις επιθυμίες του Βερολίνου. Τονίζουν επίσης ότι η UniCredit θα μπορούσε να προσπαθήσει να αγοράσει την τράπεζα εντός των επομένων μηνών.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news