Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά βελτιώνουν την μνήμη σε όσους τα συμπεριλαμβάνουν στις διατροφικές τους συνήθειες. Από μικροί ακούμε από όλους να τα τρώμε. Πρόκειται άλλωστε για δυο από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη.
Ο οργανισμός επωφελείται μια μια σειρά από στοιχεία, όπως φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην καλή υγεία και στην μείωση κινδύνου μακροχρόνιων ασθενειών.
Μπορεί λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά να κάνουν καλό στο σώμα μας, αλλά κάνουν καλό και στον εγκέφαλό μας, βελτιώνοντας την μνήμη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, τα άτομα που τρώνε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, μπορεί να έχουν αρκετά μειωμένο ρυθμό για απώλεια μνήμης.
«Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών των φρούτων και των λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, των φλαβονολών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της μνήμης», υποστηρίζει Αμερικανίδα κλινική διαιτολόγος, συμπληρώνοντας: «επιπλέον, αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές για το μικροβίωμα, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για τη γνωστική υγεία», αναφέρει η έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Rush University Medical Center στο Σικάγο, παρακολούθησαν για επτά χρόνια 961 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, εκείνοι που καταναλώνουν φλαβονόλες, είχαν 0,4 λιγότερες μονάδες πτώσης της μνήμης ανά δεκαετία, από εκείνους που είχαν ανεπαρκή λήψη.
Ποια είναι αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά; Κυρίως είναι το μήλο, υτο μπρόκολο, το κέιλ. Το αχλάδι, το πορτοκάλι, το σπανάκι και οι ντομάτες. Ο κανόνας αναφέρει πως όσο πιο σκούρο είναι το λαχανικό και το φρούτο, τόσο περισσότερες φλαβονόλες θα περιέχουν όπως ανφέρουν οι ειδικοί, με τα μούρα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Ψηλά σε φλαβονόλες βρίσκονται επίσης και κάποιες ποσότητες τσαγιού, καφε αλλά και κόκκινου κρασιού, τα οποία εμπεριέχουν φλαβονόλες και προσφέρουν οφέλη και στην μνήμη και στη υγεία.