X
More

    Γιώργος Κατσαρός: Μου είπε «μαέστρο, σώσε με» – Η Μαρινέλλα και άγνωστες ιστορίες πίσω από τραγούδια που άφησαν εποχή

    Καλεσμένος του Μάνου Νιφλή στην εκπομπή «Στιγμές» στο ΟΝΕ ήταν το βράδυ της Δευτέρας (7/4) ο Γιώργος Κατσαρός. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο διάσημος συνθέτης μίλησε για άγνωστες πτυχές της καριέρας του, αλλά και στιγμές που καθόρισαν την προσωπική του ζωή.

    Το περιστατικό με τη Μαρινέλλα

    Ο Γιώργος Κατσαρός αναφέρθηκε και στην Μαρινέλλα κι ένα άγνωστο περιστατικό την περίοδο που η τελευταία είχε χωρίσει από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

    «Εκείνη την περίοδο τυχαία τη βρήκα στον δρόμο. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της Μαρινέλλας. Τη βρήκα στον δρόμο, ακούω μια φωνή, μόλις είχε χωρίσει με τον Καζαντζίδη και είχε φύγει από το σπίτι. Ακούω στον δρόμο μια φωνή «μαέστρο!», γυρίζω και βλέπω τη Μαρινέλλα, άγνωστη τελείως τότε», αφηγείται ο Γιώργος Κατσαρός.

    «Μου λέει “σώσε με, έφυγα και δεν έχω μία”. Επί λέξει. Της λέω “έλα εδώ”. Την παίρνω από το χέρι και την πηγαίνω στο γραφείο του Κρίτα, δημιουργήσαμε μια ακόμα θέση και την πήραμε μαζί μας για ενάμιση μήνα στη Σοβιετική Ένωση», συνεχίζει στην ιστορία του για τη σπουδαία ερμηνεύτρια.

    «Αυτή ήταν η αρχή της Μαρινέλλας, άγνωστη τελείως, μέχρι τότε ήταν γνωστή μόνο ως ντουέτο του Καζαντζίδη και την πήρα μαζί μου ως βεντέτα. Εκεί “χάλασε» κόσμο”, αποκαλύπτει ο Γιώργος Κατσαρός στον Μάνο Νιφλή.

    Οι άγνωστες ιστορίες

    Ο μυθικός συνθέτης αναφέρθηκε και σε άγνωστες ιστορίες πίσω από μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Αρχικά μίλησε για το «Κάθε λιμάνι και καημός» και είπε χαρακτηριστικά: «Έχει μια ιστορία αυτό το τραγούδι… Έπρεπε να παρουσιάσω ένα τραγούδι στην ηχογράφηση την απογευματινή που είχαμε για την ταινία. Ζητάω από τον Πυθαγόρα, μόλις τον είχα γνωρίσει, ένα τραγούδι και μου παρουσιάζει το “Κάθε λιμάνι και καημός”. Όπου το γράφω αυτό με την προοπτική να το τραγουδήσει ο Μπιθικώτσης. Όμως, δεν του άρεσε το τραγούδι και μάλιστα μου λέει “νομίζω ότι πρέπει να το κάνεις ζεϊμπέκικο”. Εγώ το είχα κάνει χασάπικο, αλλά μόλις μου είπε έτσι πάω και το αλλάζω και το κάνω ζεϊμπέκικο», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Όμως έκανα λάθος και το ακούει ο Πάνος Γαβαλάς με τη Ρία Κούρτη και έρχονται στο σπίτι μου και μου λένε “τι πας να κάνεις; Αυτοκτονείς, το τραγούδι αυτό είναι χασάπικο, μελωδικό χασάπικο”. Κι έτσι έγινε ιστορικό. Ο Μπιθικώτσης είχε δίκιο  για το ζεϊμπέκικο, του πήγαινε περισσότερο στη φωνή. Όμως εγώ έπρεπε να παρουσιάσω το απόγευμα, την ίδια μέρα κι ήταν ο Γαβαλάς που έπρεπε να το τραγουδήσει, γιατί ο Μπιθικώτσης δέχτηκε μετά να το τραγουδήσει, αλλά ζήτησε πολλά λεφτά. Και με φώναξε ο Λαμπρόπουλος που είχε την ΕΜΙ – Columbia και συμφωνήσαμε σε μια λογική τιμή και τραγούδησε ο Γαβαλάς με τη Ρία Κούρτη κι έκαναν την μεγάλη επιτυχία».

    Αντίστοιχη αναφορά έγινε και για το θρυλικό τραγούδι «Κυρά Γιώργαινα ο Γιώργος σου πού πάει». «Αυτό έγινε για τη συγχωρεμένη τη γυναίκα μου… Μια μέρα ήμασταν σπίτι, στο Φάληρο, και είχε μια ιδέα ο Πυθαγόρας με τα σατιρικά τραγούδια περισσότερο. Όπου ήθελε να γράψει ένα τραγούδι για μια γυναίκα. Έφυγε και με παίρνει τηλέφωνο από τον δρόμο και μου λέει: “Κυρά Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει”; Λέω “τι έπαθες, τι είναι αυτό που μου λες”; Μου λέει “το βρήκα. Θα αφιερώσω ένα τραγούδι στη γυναίκα σου, τη Μιρέλλα”. Κι έγραψε το τραγούδι αυτό που έκανε επιτυχία και στο εξωτερικό. Η Μαρινέλλα το έβγαλε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο σε φεστιβάλ τραγουδιού με απαίτηση από τους ανθρώπους του φεστιβάλ να τραγουδηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι. Μετέπειτα τραγουδήθηκε κι από τη Νανά Μούσχουρη στο Λονδίνο».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news