Μια ζωγραφιά 51.000 ετών, που βρέθηκε μέσα σε μια σπηλιά της Ινδονησίας είναι πιθανόν να αποτελεί το πρώτο έργο τέχνης που αφηγείται μια ιστορία.
Ανάμεσα στις εκατοντάδες σπηλιές του νησιού Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ένα έργο τέχνης που έχει ξεθωριάσει πάνω στον βραχώδη τοίχο μιας σπηλιάς θα μπορούσε να έχει παγκόσμια σημασία.
Η απεικόνιση τριών ανθρωπόμορφων φιγούρων και ενός γουρουνιού, είναι η παλαιότερη γνωστή σκηνή που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους και τοποθετείται τουλάχιστον 51.200 χρόνια πριν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αποτελεί απόδειξη ότι οι άνθρωποι ήταν ικανοί να αφηγούνται ιστορίες και στο μακρινό παρελθόν, δήλωσε ο Adam Brumm, καθηγητής αρχαιολογίας στο Αυστραλιανό Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Griffith και συντάκτης της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature την Πέμπτη.
«Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, και πιθανώς ακόμη και να βοηθά στην εξήγηση της επιτυχίας μας ως είδος», δήλωσε . «Το να βρεθούν ωστόσο στοιχεία που να υποδεικνύουν την αφήγηση ιστοριών, ειδικά στην πολύ πρώιμη τέχνη των σπηλαίων, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο».
«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η σκηνή», είπε για τη σπηλαιογραφία. «Αλλά είναι σαφές ότι επικοινωνεί κάποιο είδος ιστορίας που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τριών μορφών που μοιάζουν με ανθρώπους και του γουρουνιού», εξήγησε.
Οι κάτοικοι του νησιού Sulawesi το 50.000 π.Χ. ήταν «ξετρελαμένοι» με τη ζωγραφική των χοίρων και τους απεικόνιζαν ξανά και ξανά στους τοίχους των σπηλαίων, εξήγησε ο Brumm. Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι του νησιού κυνηγούσαν αυτό το είδος χοίρων.
Η υπερυψωμένη θέση της σπηλιάς, η οποία δεν την καθιστά βολική για καθημερινή πρόσβαση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί ειδικά για να ζωγραφίσουν ή πιθανόν για να ζωγραφίσουν στο πλαίσιο κάποιας άλλης συγκεκριμένης πρακτικής, πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι αυτό που εντοπίστηκε τώρα, είναι τα πρώτα σωζόμενα στοιχεία στον κόσμο για την αφήγηση ιστοριών μέσα από σκηνές στην τέχνη», είπε ο Brumm.
Η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για σημαντικές ανακαλύψεις σπηλαιογραφίας. Τα προηγούμενα ευρήματα στο Sulawesi χρονολογούνταν μεταξύ 40.000 και 44.000 ετών, που ήταν τότε η παλαιότερη σκηνή σπηλαιογραφίας που είχε βρεθεί. Στην περιοχή σώζονται τουλάχιστον 300 έργα τέχνης σε σπηλιές και καταφύγια, πολλά από τα οποία δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας της Ινδονησίας και τα Πανεπιστήμια Griffith και Southern Cross της Αυστραλίας, χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο χρονολόγησης αναλύοντας συσσωρευμένα στρώματα ανθρακικού ασβεστίου πάνω από το πρώιμο έργο τέχνης.
Οι παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες στον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγιναν από Νεάντερταλ. Πριν από περίπου 65.000 χρόνια. Οι Νεάτερνταλ είχαν αφήσει αποτυπώματα χεριών, γραμμές και σχήματα σε τρεις σπηλιές στη σημερινή Ισπανία – τουλάχιστον 20.000 χρόνια πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι φθιάσουν στην ήπειρο.