Φωτογραφία από Symeon Ekizoglou
Η υπηκοότητα ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων αποτελεί συχνά αντικείμενο συζητήσεων και πολιτικού διαλόγου σε πολλές χώρες. Ωστόσο, σε ένα μικρό νησί στα σύνορα Ισπανίας και Γαλλίας, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται καθόλου.
Η Νήσος των Φασιανών αλλάζει εθνική κυριαρχία δύο φορές τον χρόνο, εναλλάσσοντας μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Το νησί, μήκους μόλις 200 μέτρων, βρίσκεται στον ποταμό Μπιντασόα, ανάμεσα στην Ισπανική πόλη Ιρούν και τη Γαλλική επαρχία Εντάιγ, στην καρδιά της Βασκικής περιοχής, σύμφωνα με το Euronews.
Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, η Ισπανία αναλαμβάνει τη διοίκησή του, ενώ τους υπόλοιπους έξι μήνες το νησί περνάει στη δικαιοδοσία της Γαλλίας. Αυτό το καθεστώς συγκυριαρχίας, όπου η κυριαρχία μοιράζεται ισότιμα μεταξύ δύο κρατών, καθιστά το νησί μοναδική περίπτωση.
Πώς προέκυψε αυτό το καθεστώς;
Η ιδιόμορφη συμφωνία ξεκίνησε μετά τη λήξη του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648), όταν το νησί ορίστηκε ως ουδέτερη ζώνη για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Παρόλο που το όνομά του παραπέμπει στο ομώνυμο πτηνό, η προέλευση είναι διαφορετική. Στη ρωμαϊκή εποχή, ήταν γνωστό ως Pausoa (βασκική λέξη για το «πέρασμα»). Αργότερα, οι Γάλλοι το αποκάλεσαν Paysans (χωρικός), και στη συνέχεια Faisans (φασιανός). Στα Βασκικά, κάποιοι συνεχίζουν να το αναφέρουν ως Konpantzia, όνομα που συνδέεται με τις ιστορικές συνθήκες που υπογράφηκαν εκεί τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Basque Country Tourism.
Η Νήσος των Φασιανών δεν έχει μόνιμους κατοίκους, καθώς η διαχείριση της υπηκοότητάς τους θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη. Οι επισκέψεις στο νησί επιτρέπονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ημέρες αλλαγής της κυριαρχίας, όταν πραγματοποιείται επίσημη τελετή με διπλωμάτες, σημαίες και εθιμοτυπικές διαδικασίες.
El #DiploDato de hoy habla de la #IslaDeLosFaisanes.
Esta isla, ubicada en el río Bidasoa, pertenece tanto a #Francia como a #España, que se alternan su administración y comparten su soberanía desde el trazado definitivo de fronteras con el Tratado de Bayona de 1856. pic.twitter.com/HhfGsJbwyv
— Ministerio de Asuntos Exteriores, UE y Cooperación (@MAECgob) January 19, 2023