Τουρκία και Αίγυπτο έχουν συνολικά λάβει από την ΕΕ 1.189 ειδοποιήσεις
Μαζική εισαγωγή στην ΕΕ «προβληματικών» φορτίων φρούτων και λαχανικών κυρίως από την Τουρκία και την Αίγυπτο καταγγέλουν αγρότες της περιοχής Βαλένθια.
Σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας Μαδρίτης και σε συνέχεια ανάλογων του Συνδέσμου INCOFRUIT, τοπικά δημοσιεύματα της περιοχής Βαλένθια, αναφέρουν τις διαμαρτυρίες από την τοπική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση (Unió Llauradora i Ramadera), σχετικά με την είσοδο στην ΕΕ νωπών φρούτων και λαχανικών με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, υπερβαίνουσα τα θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων καταλοίπων (MRL). Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε σε τοπικό επίπεδο η εν λόγω Ένωση, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν συνολικά λάβει από την ΕΕ 1.189 ειδοποιήσεις μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για το διάστημα 2020-2022.
Από την εν λόγω Ένωση τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ από αυτές τις δύο χώρες έχουν αυξηθεί πολύ σημαντικά, τη στιγμή μάλιστα που μόνον η Τουρκία έχει λάβει περισσότερες από 1.000 ειδοποιήσεις (περί τις 1.072 ειδοποιήσεις τα τελευταία τρία χρόνια για είσοδο προϊόντων με παρουσία μη εγκεκριμένων υλικών/υπέρβαση των εγκεκριμένων MRL).
Ήδη το ποσοστό των επιθεωρήσεων και ελέγχων από τις ενωσιακές Αρχές σε αποστολές πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών και πιπεριών από χώρες εκτός ΕΕ έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα ακόμη στις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσω νέας τροποποίησης του σχετικού ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, κατόπιν πιέσεων που έχει δεχθεί η ΕΕ από κλαδικές οργανώσεις.
Μάλιστα, η τοπική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση τόνισε τη σημασία της εντατικοποίησης των επίσημων ελέγχων στην είσοδο εμπορευμάτων από τις δύο χώρες, ενώ φαίνεται να ζητά την λήψη επειγόντων μέτρων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των «παράνομων» εισαγωγών, με επιστολή της προς τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, κ. Luis Planas και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (DG Santé), με το σκεπτικό ότι οι εισαγωγές από τις δύο χώρες αυτές, με τα τόσο υψηλά επίπεδα ειδοποιήσεων για υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.