More

    Ιστορίες από τη ΔΕΘ που μάλλον δεν γνωρίζατε εως σήμερα (pics+video)

    Από το βιβλίο: «75 χρόνια επί 15 ημέρες» του Δρ. Κυριάκου Ποζρικίδη

    Μπορεί να μην την έχεις επισκεφθεί ποτέ, μπορεί να συχνάζεις εκεί κάθε Σεπτέμβρη. Η ΔΕΘ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, και αυτές είναι μια αρμαθιά ιστορίες που ίσως να μαθαίνεις για πρώτη φορά.

    • Αυτός που είχε την ιδέα και αποφάσισε να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν ο Θεσσαλονικιός καθηγητής Πανεπιστημίου, Νικόλαος Γερμανός. Μετά από υπομνήματα και μια σειρά από άλλες ενέργειες, στις 30 Απριλίου του 1925 κατάφερε να λάβει θετική απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την διοργάνωση «Διεθνούς Εμπορικής Πανηγύρεως» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της εποχής. Έτσι στις 3 Οκτωβρίου του 1926, εγκαινιάστηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής.

    Στο κέντρο, ο ιδρυτής της ΔΕΘ Νικόλαος Γερμανός Στο κέντρο ο ιδρυτής της ΔΕΘ, Νικόλαος Γερμανός/ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΘ

    • Ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε αισθητή μείωση το 1928, εξαιτίας της επιδημίας του δάγκειου πυρετού στη Μακεδονία.
    • Το 1928 συμβαίνει το εξής περίεργο – διάρρηξη στα γραφεία διοίκησης, αλλά ο διαρρήκτης εμφανίζεται πολύ επιλεκτικός, αφού αφαιρεί μόνο εκλεκτά πούρα!
    • Η εταιρία «Οικονομίδου-Φλίσκου» το 1928, έκανε θραύση στην ΔΕΘ παρουσιάζοντας στους επισκέπτες το ομοίωμα του Λευκού Πύργου από σαπούνι!

      • Η επίσκεψη στη ΔΕΘ διαφημιζόταν στις εφημερίδες ως ιστορικό καθήκον: «Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας».

      • Από το 1930 κι έπειτα, η ΔΕΘ είναι ένα τεράστιο χαρούμενο πανηγύρι! Τα καλύτερα κέντρα της πόλης είχαν εκεί παραρτήματα, όπου διασκέδαζαν οι επισκέπτες, τα μαγαζιά μοίραζαν δωρεάν σακουλάκια με σταφίδες, σύκα και άλλα γλυκίσματα. Και μάλιστα εκεί μέσα υπήρχε και ένα εν είδει λούνα παρκ – με τον “Γυρο του Πολέμου”, ακροβάτες και άλλα! Μετά το τέλος των ατραξιόν, έσβηναν τα φώτα και 2-3 φορές τη βδομάδα εκτοξεύονταν πυροτεχνήματα.

    Αρχείο ΔΕΘ/1981 ο Άντονι Κουίν με τη σύζυγό του στην 46η ΔΕΘ

    • Το 1965, οι Αμερικανοί αστροναύτες Gordon Cooper και Charles Conrad επισκέφθηκαν την Έκθεση και δώρισαν στον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Θ ένα ομοίωμα του διαστημοπλοίου τους, «Gemini».
    • Το 1969, εγκαινιάζεται ο πρώτος όροφος του πύργου του ΟΤΕ. Από τα 25 μέτρα του Πύργου, οι πρώτοι τυχεροί βλέπουν τα 8,40, ενώ το 1970 αυτός στέκεται, πλέον, σε όλο του το ύψος!

    Αρχείο ΔΕΘ/1975, 40η ΔΕΘ η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    • Η ΔΕΘ έχει γίνει κόμικ και μπορείς να το κατεβάσεις εδώ
    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news