Τα συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan επέστρεψαν στην ξηρά μετά τη μοιραία ενδορρήξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο ναυάγιο του Τιτανικού που τράβηξε την προσοχή του κόσμου την περασμένη εβδομάδα.
Ρίζα πολλών προβλημάτων, η περιέργεια
Τι πιστεύεις ότι υπάρχει πίσω από αυτή την πόρτα; Αυτό το είδος ερώτησης γαργαλάει την περιέργειά μας – και βρίσκεται στη ρίζα πολλών δημοφιλών ιστοριών τρόμου. Πληρώνουμε το εισιτήριό μας για τον κινηματογράφο περιμένοντας να φοβηθούμε. Ξέρουμε ότι τίποτα καλό δεν περιμένει στο άλλο δωμάτιο. Κι όμως, θέλουμε να δούμε. Θα καλύψουμε τα μάτια μας αν χρειαστεί. Όταν μας λένε ΜΗΝ κάνεις εδώ κλικ, κάνουμε κλικ.
Η περιέργεια είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ψυχολογίας. Μας παρακινεί να μάθουμε και μας μετατρέπει σε ενθουσιώδεις εξερευνητές. Είναι επίσης μια κατευθυντήρια αρχή πίσω από την επιστήμη. Χωρίς περιέργεια, χάνουμε το ενδιαφέρον μας για τις δραστηριότητες που τροφοδοτούν την πρόοδο στην καθημερινή ζωή.
Η εξερεύνηση είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ζωής γιατί μας οδηγεί να βρούμε πιο υγιή περιβάλλοντα και καλύτερους πόρους. Μπορείτε να δείτε αυτή την παρόρμηση για εξερεύνηση και στα ζώα.
Για να αναζητήσουμε καλύτερα περιβάλλοντα, πρέπει να διακινδυνεύσουμε να αφήσουμε την ασφάλεια εκεί που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Τις περισσότερες μέρες, είμαστε χαρούμενοι που εκμεταλλευόμαστε τις ανέσεις που έχουμε ήδη: στην περίπτωσή μας, τον καναπέ, τον φορητό υπολογιστή και την τηλεόραση. Τις άλλες μέρες, η περιέργειά μας, μας οδηγεί να δούμε τι άλλο έχει να προσφέρει ο κόσμος.
Αυτή η περιέργεια έχει ανοίξει δρόμους στον πολιτισμό, προκαλώντας επανάσταση στον τρόπο ζωής μας. Όμως, στα παρασκήνια αυτής της τεχνολογικής προόδου, υπάρχουν και μερικές τραγικές ιστορίες, σαν αυτή του «Τιτάνα», του βαθυσκάφους που χάθηκε με τους επιβαίνοντές του στον Ατλαντικό.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες που η περιέργεια σκότωσε τον περίεργο και μερικές θα μάθετε παρακάτω…
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει σε κάποιον που πηδά από τον Πύργο του Άιφελ; Αν δεν είναι προφανές, πεθαίνεις και συνθλίβεις ολόκληρο το σώμα σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!
Ωστόσο, παρά τους τρομακτικούς κινδύνους, ένας Γάλλος ράφτης, o Φραντζ Ράιχελτ, τα ρίσκαρε όλα για την εφεύρεσή του. Αυτός ο άνθρωπος εμπνεύστηκε να φτιάξει μια στολή αλεξίπτωτου που θα απέτρεπε τους θανάτους αεροπόρων και ήθελε να τη δοκιμάσει πηδώντας από τον Πύργο του Άιφελ!
Φαίνεται απολύτως παράλογο, αλλά αυτός ο άνθρωπος είχε κίνητρο να αποδείξει την αξία της θεαματικής εφεύρεσής του. Τα ρίσκαρε όλα και πήδηξε από τον Πύργο του Άιφελ με μια στολή αλεξίπτωτου που σίγουρα δεν ήταν φτιαγμένη για μεγαλύτερα υψόμετρα και τελικά έπεσε στο έδαφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο ευφάνταστος αλεξιπτωτιστής πέθανε κατά την πρόσκρουση, αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι η νεκροψία έδειξε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της πτώσης…
Στις 3 Απριλίου του 1867, ενώ ο Γουίλιαμ Μπούλοκ, αμερικανός εφευρέτης, έκανε ρυθμίσεις στην περιστροφική πρέσα εκτύπωσης του και προσπάθησε να σταματήσει με το πόδι έναν ιμάντα. Το πόδι του Μπούλοκ συνεθλίβη από τη μηχανή. Τις επόμενες μέρες το τραύμα εμφάνισε γάγγραινα και στις 12 Απριλίου ο Μπούλοκ πέθανε κατά τη διάρκεια εγχείρησης ακρωτηριασμού του κατεστραμμένου ποδιού του!
Ο Κάρελ Σούτσεκ, Τσέχος, επαγγελματίας κασκαντέρ επιχείρησε να πέσει στους καταρράκτες του Νιαγάρα με ένα βαρέλι που είχε κατασκευάσει ο ίδιος το 1984. Προετοιμάστηκε για την παράσταση του, στέλνοντας παρόμοια άδεια βαρέλια στους καταρράκτες, δοκιμάζοντας τα ρεύματα και την απορροφητικότητα κραδασμών των κατασκευών του. Την πρώτη φορά τη γλίωσε. Ξαναμπήκε στο νερό το 1985. Το βαρέλι άρχισε να περιστρέφεται και αντί να προσγειωθεί στο κέντρο της δεξαμενής νερού, χτύπησε στο χείλος. Ο Σούτσεκ ανασύρθηκε ζωντανός, αλλά σύντομα άφησε την τελευταία του πνοή.