Ένα από τα αθλήματα που βρίσκονται σταθερά στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 1960, όταν και ξεκίνησε ο θεσμός, είναι η καλαθοσφαίριση με αμαξίδια.
Εξαίρεση δεν θα αποτελέσει ούτε η φετινή διοργάνωση, με την « Bercy Arena» του Παρισιού να φιλοξενεί τους αγώνες της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια, που είναι το Doodle της Google για την Παρασκευή (30/8), τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο παίζεται από άτομα σε αναπηρικές καρέκλες και θεωρείται ένα από τα κύρια αθλήματα ατόμων με αναπηρία.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (IWBF) είναι ο επίσημος φορέας για το συγκεκριμένο άθλημα και είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), ως μόνη αρμόδια Αρχή στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο.
Η IWBF εμπεριέχει 82 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα παγκοσμίως. Από αθλητικούς συλλόγους χαμηλού επιπέδου έως και κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους και εθνικές ομάδες…
Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Χώρες με παράδοση στο άθλημα είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Αυστραλία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους προηγούμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, στους άνδρες τα μετάλλια κατέκτησαν οι ΗΠΑ (χρυσό), η Ιαπωνία (αργυρό) και η Μεγάλη Βρετανία (χάλκινο), ενώ στις γυναίκες το βάθρο απαρτίστηκε από τις Ολλανδία (χρυσό), Κίνα (αργυρό) και ΗΠΑ (χάλκινο).
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Έτσι παίζεται η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο μοιάζει πάρα πολύ με το μπάσκετ που παίζουν άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα.
Ειδικότερα, παίζεται από δύο ομάδες, των πέντε παικτών η κάθε μία. Ο σκοπός της κάθε ομάδας είναι να σκοράρει στο καλάθι της αντίπαλης και να παρεμποδίσει την άλλη ομάδα, από το να σκοράρει.
Το παιχνίδι ελέγχεται από τους διαιτητές, την γραμματεία και τον κομισάριο, εάν παρίσταται.
Υπάρχει δίποντο και τρίποντο, ενώ η ομάδα που έχει πετύχει τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων του παιχνιδιού στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου, είναι και η νικήτρια.
Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα που παίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και αποτελεί πόλο έλξης σε κάθε διοργάνωση Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς απαιτεί τεχνική, ικανότητα και ιδιαίτερες αντοχές.
{https://www.youtube.com/watch?v=0RWvXzYKoHM}