More

    Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Υπεγράφη διακρατική συμφωνία για το έργο των 2 δισ. ευρώ

    Διακρατική συμφωνία, ιστορικής σημασίας, υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, χθες το βράδυ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου.

    Πηγές του ΟΤ σημειώνουν ότι με αυτό το κείμενο επισφραγίζεται η απόφαση των δύο κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τον Great Sea Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

    Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για τον Great Sea Interconnector περιλαμβάνει τρία σημεία

    Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία ήρθε ως αποτέλεσμα της έκδοσης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον φορέα υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου η έναρξη ανάκτησης εσόδων του έργου από το 2025 καθώς και τη μεθοδολογία του εσόδου.

    Φυσικά το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ξεμπλέχτηκε… μετά και τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Υπεγράφη διακρατική συμφωνία για το έργο των 2 δισ. ευρώΚαλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Υπεγράφη διακρατική συμφωνία για το έργο των 2 δισ. ευρώ

    Τη συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας

    Η διακρατική συμφωνία

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ η διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία, τα οποία οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να υλοποιήσουν:

    1.     Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου.
    Πληροφορίες θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

    2.     Τον καταμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε αναλογία 50 – 50.
    Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται να θεσπίσει την προαναφερόμενη δέσμευση καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    3.     Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector.

    Αξίζει να σημειωθεί πώς η Κύπρος θα μπορεί πριν την απόφαση της για την είσοδο στο μετοχικο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector να προχωρήσει σε due diligence και χωρίς να απαιτείται η έγκριση μελέτης κόστους – οφέλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕΚ μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει τη ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο θα εκδώσει με τη σειρά της αντίστοιχη απόφαση.

    Το έργο

    Το έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και έχει λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. καθώς έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2029.

    Με την ηλεκτρική διασύνδεση η Κύπρος βγαίνει από τον ενεργειακό απομονωτισμό και αποκτά μία εναλλακτική ενεργειακή πύλη, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Κύπρου.

    Πηγή: ot.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news