More

    Κατώτατος μισθός: Χωρίς σχέδιο ο στόχος αύξησης της μέσης αμοιβής στα 1.500 ευρώ – Τι ανακοινώθηκε

    Στον αέρα παραμένει ο κυβερνητικός στόχος για αύξηση των μέσων μισθών κατά 248 ευρώ έως το 2027, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 ευρώ που έχει η κυβέρνηση για το τέλος της τετραετίας.

    Η υπουργός εργασίας κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των κατώτατων αμοιβών κυρία Νίκη Κεραμέως, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος (των 1.500 ευρώ), καθώς σε αντίθεση με τον κατώτατο μισθό ο οποίος διαμορφώνεται με κυβερνητική απόφαση, ο μέσος μισθός – για την αύξηση του – απαιτεί την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως θα επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 ευρώ μέσος μισθός η Κεραμέως είπε αόριστα ότι «ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και το μέσο μισθό»

    Η υπουργός παρέπεμψε το θέμα της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο νέο γύρο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και απέφυγε να αναφερθεί σε αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις και η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

    Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση πως θα επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 ευρώ μέσος μισθός είπε αόριστα ότι «ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και το μέσο μισθό» και πως «έχουμε ήδη μια σταθερή ανοδική πορεία».

    Σημειωτέον ότι ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για τις αμοιβές περιλαμβάνει τα εξής: Κατώτατος μισθός 650 ευρώ το 2019, 830 ευρώ σήμερα και 950 ευρώ το 2027, συνολική αύξηση 46%.

    Μέσος μισθός 1.036 ευρώ το 2019, 1.252 ευρώ σήμερα και 1.500 ευρώ το 2027, συνολική αύξηση περίπου 45%

    Κατώτατος μισθός: Δεσμευτικότητα

    Κατά τα λοιπά κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των κατώτατων αμοιβών, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

    Πρώτον, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το αποτέλεσμα που θα δείχνει ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Δηλαδή από το 2028 η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα εφαρμόζει όποιο ποσοστό αύξησης θέλει η ίδια, αλλά αυτό που βγάζει ο μαθηματικό τύπος.

    Δεύτερον, η ρήτρα παρέκκλισης – από τις αυξήσεις – που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικών έκτακτων αναγκών (πχ. περίοδος κορωνοιού). Στην Γαλλία όπου εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα δεν έχει τεθεί ποτέ σε εφαρμογή η συγκεκριμένη ρήτρα.

    Τρίτον, δεν προβλέπεται – σε καμία περίπτωση – μείωση των μισθών.

    Τέταρτον, όταν ο μαθηματικός τύπος «βγάλει» αρνητικό αποτέλεσμα τότε ο μισθός παραμένει στάσιμος, δεν μειώνεται.

    Πέμπτον, ο δημόσιος τομέας ακολουθεί τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού για τον εισαγωγικό μισθό του δημοσίου υπαλλήλου. Πλέον σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ισχύει ενιαίος κατώτατος μισθός για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Έκτον, ο μαθηματικός τύπος – κατά κύριο λόγο – θα εξαρτάται από τον πληθωρισμό του 20% των χαμηλότερων εισοδημάτων και από την αύξηση ή μείωση (μεταβολή) της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Έβδομον, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού για το 2025 θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Αντιθέτως από το 2026 και μετά θα ισχύουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι μέχρι και το 2027 θα ισχύει ο σημερινός τρόπος προσδιορισμού της αύξησης των κατώτατων αμοιβών.

    Όγδοον, η διαδικασία προσέγγισης (ο οδικός χάρτης) του 80% που είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από συμβάσεις, θα γίνει μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, θα έχει διάρκεια ενός έτους και για την επίτευξή του θα πραγματοποιηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news