More

    Κίνα: Τι συμβαίνει με τις αποταμιεύσεις – Ποιοι «βλέπουν» οικονομικούς κινδύνους;

    Η τάση λιτότητας που ξεκίνησε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής αναταραχής της πανδημίας και στερεοποιήθηκε εν μέσω της κρίσης στην αγορά ακινήτων εντείνεται καθώς η Gen Z αποφεύγει τις κυβερνητικές εκκλήσεις να ξοδέψει και να διπλασιάσει την αποταμίευση.

    Στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu της Κίνας, ή  RedNote όπως είναι γνωστό στη Δύση, που μοιάζει με το Instagram, πολλοί κάτω των 30 ανταλλάσσουν σημειώσεις για το πώς να ξοδέψουν λιγότερα σε γεύματα και να ψωνίσουν φθηνά, παρατηρεί το Reuters.

    Οι influencers μοιράζονται επίσης συμβουλές για τη μετατροπή της οικονομικής πειθαρχίας σε τρόπο ζωής. Οι αναρτήσεις σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων ξεπερνούν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο με περισσότερες από 130 εκατομμύρια προβολές.

    Κίνα: Τι συμβαίνει με τις αποταμιεύσεις - Ποιοι «βλέπουν» οικονομικούς κινδύνους;Κίνα: Τι συμβαίνει με τις αποταμιεύσεις - Ποιοι «βλέπουν» οικονομικούς κινδύνους;

    Οικονομικές δυσχέρειες

    «Αισθάνομαι ότι η οικονομία είναι πολύ κακή και φαίνεται ότι είναι δύσκολο για όλους να βγάλουν χρήματα, επομένως νομίζω ότι είναι σημαντικό να προστατεύσω το πορτοφόλι μου», είπε στο Reuters η Άβα Σου, η οποία εντάχθηκε στην Alibaba μετά την αποφοίτησή της πριν από έξι μήνες και κερδίζει σχετικά άνετο μισθό.

    Η Σου, 26 ετών, που βλέπει τη βιομηχανία του Διαδικτύου ως «ασταθή», είπε ότι είχε περικόψει τις παρορμητικές δαπάνες και είχε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο να εξοικονομήσει 2 εκατομμύρια γιουάν (273.512 δολάρια), δηλαδή 100 φορές το μηνιαίο μισθό της.

    Σύμφωνα με στοιχεία από το Yu’e Bao, ένα δημοφιλές διαδικτυακό ταμείο χρηματαγοράς στην εφαρμογή πληρωμών Alipay, οι χρήστες που γεννήθηκαν μετά το 2000 έκαναν κατά μέσο όρο 20 καταθέσεις το μήνα από το τέλος του 2024, διπλάσιο από τον αριθμό του Μαΐου.

    Ο αριθμός του Μαΐου ήταν 10% υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο. Η Yu’e Bao είπε επίσης ότι τα χρήματα που είχε κάθε άτομο στον λογαριασμό του εκείνο τον μήνα ήταν σχεδόν 3.000 γιουάν, 50% περισσότερα από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η σταθερή αποταμίευση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βασίζονται στην εγχώρια κατανάλωση για να ενισχύσουν το ΑΕΠ της Κίνας. Η παρατεταμένη απαισιοδοξία, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση των τιμών καταναλωτή από τα αυτοκίνητα έως το bubble tea, θα επηρεάσει επίσης τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

    Η σπάταλη προηγούμενη γενιά

    Η κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της λεγόμενης γενιάς του «σεληνόφωτος» για ελεύθερα έξοδα, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

    Εκείνη η γενιά είδε να διευρύνονται οι ευκαιρίες εργασίας, να αυξάνονται τα εισοδήματα και μια ποιότητα ζωής που συνέχιζε να βελτιώνεται, είπε στο Reuters ο Χο-Φουνγκ Χουνγκ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και ήταν γνωστοί για το ότι ξόδευαν ολόκληρο τον μισθό τους μέχρι το τέλος κάθε μήνα.

    Ωστόσο, η πανδημία, η οικονομική επιβράδυνση και η καταστολή της κυβέρνησης στις εταιρείες τεχνολογίας και σε άλλα μέρη του ιδιωτικού τομέα έκαναν τους σημερινούς νέους να αισθάνονται ότι έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο, πρόσθεσε.

    «Αυτή η απώλεια αισιοδοξίας είναι η πρώτη από την αρχή της μεταρρύθμισης της αγοράς (της Κίνας) το 1978», είπε ο Χουνγκ.

    Η απαισιοδοξία σημαίνει ότι πολλοί νέοι αναζητούν θέσεις εργασίας σε κυβερνητικά τμήματα ή κρατικές επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας.

    Η ανεργία μεταξύ των περίπου 100 εκατομμυρίων Κινέζων ηλικίας 16-24 ετών παρέμεινε αυξημένη τα τελευταία δύο χρόνια.

    Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 21,3% τον Ιούνιο του 2023, ωθώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν την κυκλοφορία της σειράς δεδομένων και να «επανεκτιμήσουν» τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώθηκαν οι αριθμοί. Το αναβαθμονομημένο ποσοστό ανεργίας των νέων διαμορφώθηκε στο 15,7% τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

    Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της απόλαυσης της ζωής στο έπακρο των millenials, η υπαρξιακή αγωνία των Gen Z της Κίνας έχει βαθύνει παράλληλα με την οικονομική δυσφορία της χώρας.

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας το 2024 αυξήθηκε κατά 5,0%, έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news