Σε δύο ράγες πατούν πλέον οι Κινέζοι αυτοκινητοκατασκευαστές, για να γλιτώσουν από τους αυξημένους δασμούς που αποφάσισε η Ε.Ε. για τα εισαγόμενα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία παράγονται στη Χώρα του Μεταξιού. Έτσι θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών -και όχι μόνον- αυτοκινήτων κινέζικης προέλευσης από μάρκες, όπως η BYD στην Ουγγαρία, η Leapmotor στην Πολωνία και η Geely στην Ισπανία. Αντίστοιχη στρατηγική ακολουθεί και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων στον κόσμο, η κινέζικη εταιρεία CATL, η οποία σχεδιάζει ένα τρίτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο στην Ισπανία μετά τα άλλα δύο που λειτουργούν ήδη στη Γερμανία και στην Ουγγαρία.
Κινέζικα Ι.Χ. made in Europa
Ωστόσο οι συγκεκριμένες μονάδες μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην τεράστια παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων εντός των συνόρων της Κίνας, η οποία πέρασε πέρυσι για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των δέκα εκατομμυρίων μονάδων. Ειδικότερα τα υβριδικά μοντέλα αποκτούν για τους Κινέζους ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη, επειδή επιβαρύνονται με πολύ χαμηλότερους δασμούς από τα ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα, τα υβριδικά αυτοκίνητα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ως μία πιο προσιτή και πιο πρακτική πρόταση σε σύγκριση με τα αμιγώς ηλεκτρικά, που απαιτούν ειδικές υποδομές και κοστίζουν σαφώς ακριβότερα.
Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις μοντέλων υβριδικής τεχνολογίας κατέχουν πλέον ένα μερίδιο, που ξεπερνά το 50% και μεγαλώνει μήνα με μήνα.
Ο διμέτωπος των Ευρωπαίων
Οι Κινέζοι δεν προσφέρουν προς το παρόν πολλά υβριδικά μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά, γι αυτό και οι πωλήσεις τους είναι περιορισμένες, αφού για παράδειγμα το τρίτο τρίμηνο του 2024 ταξινομήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο μόνον 65.800 τέτοια οχήματα made in China. Αυτό θα αλλάξει γρήγορα, αφού θα αρχίσουν να περνούν σύντομα τα ευρωπαϊκά σύνορα πολύ περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα, που θα προέρχονται από την Κίνα.
Τα αναθεωρημένα πλάνα των κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών προβλέπουν πλέον το λανσάρισμα υβριδικών εκδόσεων στην Ευρώπη μέσα σε δύο μήνες μετά την παρουσίαση της αντίστοιχης ηλεκτρικής έκδοσης. Ταυτόχρονα, εξελίσσουν οι Κινέζοι περισσότερα υβριδικά μοντέλα από ό,τι προγραμμάτιζαν αρχικά, προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο των υψηλών δασμών και να κερδίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας, που μεγαλώνει συνεχώς στην Ευρώπη.
Όσο για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αυτοί δεν γνωρίζουν πλέον ποιον να πρωτοαντιμετωπίσουν. Τον αλλοπρόσαλλο Ντόναλντ Τραμπ, που τους απειλεί με δρακόντειους δασμούς, αν δεν παράγουν τα οχήματα τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα, που προελαύνει ακάθεκτη με μοντέλα υψηλής τεχνολογίας και τα προωθεί με επιθετικές εμπορικές πολιτικές;
Ας πρόσεχαν!