Στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας
Ενεργοποιούνται ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας το 2020 και σύμφωνα με την Κομισιόν η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023.
Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε στόχους για πλεονάσματα άνω του 2%, ενώ ήδη για το 2023 έχει στόχο για πλεόνασμα στο 1%. Στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι συζητήσεις για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και για τις προοπτικές του 2024.
Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, και αν τελικά θα συμφωνήσουν για του στόχους, καθώς πάλι ξεκινά ένα μπρα ντε φερ Βορρά – Νότου.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώθηκαν σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη σχετικά με την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023. Η έξοδος θα οδηγήσει σε επανέναρξη των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τη δημοσιονομική πολιτική, οι οποίες ποσοτικοποιούνται και διαφοροποιούνται με βάση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά το δημόσιο χρέος.
Πηγή ΟΤ