Σε επίπεδα προ κρίσης είναι πιθανόν να γυρίσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο, αν συνυπολογιστούν και οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν ως αποτέλεσμα την αλυσιδωτή επίπτωση και στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.
Οι τιμοκατάλογοι
Αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου, οι οποίοι θα έχουν ενσωματώσει τη βουτιά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου αλλά και την πτώση του TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο.
Η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έκανε και νέο ιστορικό χαμηλό. Σήμερα έχει υποχωρήσει στα 58,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν στις 16 του μηνός ήταν στα 204,40 ευρώ. Βέβαια, οι προμηθευτές ρεύματος δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομέναν λίγων ημερών για να διαμορφώσουν τις χρεώσεις τους αλλά όλου του μήνα. Και ο Ιανουάριος μέχρι τώρα κινείται πτωτικά έναντι του Δεκεμβρίου.
Η μεγάλη κατρακύλα βέβαια των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποδίδεται και στην αυξημένη συμμετοχή των φθηνών ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που ξεπερνά το 54%. Έτσι το μερίδιο των ηλεκτροπαραγωγών με ορυκτά καύσιμα συρρικνώνεται και η μέση τιμή επηρεάζεται από τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά.
Το φυσικό αέριο TTF, επίσης κινείται τις τελευταίες εβδομάδες στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έχοντας σημειώσει μεγάλη βουτιά από τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Δεκεμβρίου.
Οι λογαριασμοί
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τιμοκαταλόγους που θα κυμαίνονται στα 0,20 με 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές αναμένονται από τους ιδιώτες.
Η ΔΕΗ είναι άγνωστο σε ποια επίπεδα θα κινηθεί, ενώ σημειώνεται πως τον τρέχοντα μήνα η ονομαστική χρέωση ήταν στα 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το κλειδί και τον Φεβρουάριο για τις τελικές τιμές θα είναι το ύψος της επιδότησης. Η κυβέρνηση πάντα επιδιώκει να διαμορφώνει με την επιχορήγηση μία τελική τιμή της τάξης των 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Χρέωση η οποία υπολογίζεται με βάση το ονομαστικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Πάντως αν οι ιδιώτες πάροχοι κινηθούν στα προαναφερόμενα επίπεδα τότε δεν αποκλείεται να δούμε τελικές τιμές της κιλοβατώρας ακόμη και κάτω από τα 0,09 με 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίπεδα τα οποία ήταν την εποχή πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.
Πηγή: ΟΤ