«Πρέπει να έχουμε σχολεία, κτίρια, νοσοκομεία, αντάξια των προσδοκιών ενός Ευρωπαίου πολίτη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση
«Το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” όπως και το πρόγραμμα αναβάθμισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι δύο τεράστιες αναγκαιότητες για την κοινωνία και είναι αυτό που επί τις ουσίας θεωρείται κοινωνική πολιτική. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι, κάθε μαθητής, κάθε καθηγητής, κάθε ασθενής, κάθε πολίτης να έχει σχολεία, κτίρια, νοσοκομεία, αντάξια των προσδοκιών ενός Ευρωπαίου πολίτη. Αυτό κάνει η κυβέρνηση» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό 8:1, η Ευρώπη έχει πάνω από 12. Η Ελλάδα φέτος ξεκινάει τη σχολική χρονιά με τους περισσότερους διορισμούς που έχουν γίνει ποτέ από μια κυβέρνηση. Μέσα σε 5 χρόνια 38.000 περίπου διορισμούς. Πέρυσι είχαμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη και στο νηπιαγωγείο και στο λύκειο και τους ίδιους μαθητές ανά τάξη στο γυμνάσιο και το δημοτικό» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο αυξάνει το δυναμικό των εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς, τετραπλασιάζει τους διορισμούς ειδικής αγωγής και προχωράει σε μερικές συγχωνεύσεις που δεν ξεπερνούν το 1,5% των τμημάτων ώστε να γίνει σωστή κατανομή ανθρώπινων πόρων». Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για το bullying, αλλά και το ψηφιακό φροντιστήριο, που όπως είπε, είναι μεγάλο βήμα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι είναι πολύ επιτυχημένη η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας ανέφερε: «Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές σε βάθος 5ετίας άνω του 85%, έχουμε εκμηδενίσει στην πραγματικότητα τις ροές από τα χερσαία μας σύνορα και σε συνεργασία με τους γείτονές μας έχουμε μια πολύ πιο αποτελεσματική πολιτική στα θαλάσσια σύνορα». «Η Ελλάδα ως προς αυτά που έχει να κάνει τα έχει κάνει και με το παραπάνω και αυτό που μένει τώρα είναι να έχουμε το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» τόνισε.
«Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι οι πολιτικές μας αποδίδουν περισσότερο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια. «Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πιο αποδοτική» είπε. «Το κλειδί είναι το ταχύτερο δυνατό αύξηση των εισοδημάτων και με άμεσες παρεμβάσεις αλλά και με έμμεσες κινήσεις όπως η μείωση 12 φόρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το δεύτερο είναι όλο και πιο εντατικοί έλεγχοι» επισήμανε και σημείωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία των νοικοκυριών και στόχος μας είναι σκληρή δουλειά με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Για τις αντιδράσεις για τις αυξήσεις των ένστολων ο κ. Μαρινάκης είπε, ότι «τα χρήματα είναι συγκεκριμένα». Σημείωσε πως «ευτυχώς μιλάμε για πλεονάσματα στην ελληνική οικονομία και δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, που για πάρα πολλά χρόνια μειώθηκαν» και προσέθεσε: «Ως προς τους ένστολους, δεν είναι μόνο η αύξηση του νυχτερινού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι και μια σειρά από παρεμβάσεις, που αγγίζουν τα εισοδήματα τους, όπως οι αυξήσεις από το 2024 σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιών, στα επιδόματα θέσεων ευθύνης, όπως και το επίδομα ειδικών συνθηκών. Από 1/1/2025 πέραν της αύξησης για τα νυχτερινά θα πάρουν οι ένστολοι και τις αντίστοιχες αυξήσεις που θα πάρουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και βέβαια την αντίστοιχη αύξηση μέσο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».