Photo by Lars Blankers on Unsplash
Οι περισσότεροι αγαπούν τις πατάτες, αφού πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Αν τις τρώμε βραστές ή ψητές είναι και εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, αφού περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
Ωστόσο υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη, που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από μια ωφέλιμη τροφή σε δηλητήριο.
Όταν λοιπόν οι πατάτες πρασινίζουν και βγάζουν φύτρες, επειδή έχουν μείνει για πολύ στον ήλιο, τη ζέστη ή την υγρασία, τότε δεν πρέπει να τις τρώμε γιατί μπορεί να μας προκαλέσουν παρενέργειες.
Το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας μπορεί να είναι μια ένδειξη χλωροφύλλης, που δεν είναι τοξική, η παρουσία της δείχνει ταυτόχρονα και συγκέντρωση σολανίνης. Πρόκειται για μια νευροτοξίνη που παράγεται στο πράσινο μέρος της πατάτας και είναι μέρος της συνολικής άμυνας του φυτού, απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.