More

    Μεγαλώνει η σύγκρουση για τα μικροτσίπ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαίτησε από την εταιρεία κολοσσό της Ταϊβάν στην κατασκευή μικροτσίπ, την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co), που είναι βασικός προμηθευτής μεταξύ άλλων της Nvidia και της Apple, να σταματήσει να αποστέλλει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε πελάτες της στην Κίνα.

    Με ειδική επιστολή από το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν να μην αποστέλλει η TSMC άλλα προηγμένα μικροτσίπ στην Κίνα, αρχής γενομένης από σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη στη μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την επικράτηση στις τεχνολογίες ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε ΑΙ αλλά και σε άλλες πολύ προηγμένες τεχνολογικές συσκευές. Η απαίτηση των ΗΠΑ φέρεται να αφορά ορισμένα μικροτσίπ, των 7 νανομέτρων ή ακόμη πιο προηγμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Οι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας της TSMC που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελέσουν εμπόδιο στις φιλοδοξίες τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας, όπως η Alibaba και η Baidu, για επέκταση. Οι εταιρείες αυτές έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στον σχεδιασμό ημιαγωγών για υπολογιστικά νέφη (cloud) τεχνητής νοημοσύνης τους και έχουν στραφεί σε εταιρεία της Ταϊβάν για εξοπλισμό.

    Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει ήδη σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η Nvidia, να αποστέλλουν επεξεργαστές και άλλες τεχνολογίες αιχμής στην Κίνα. Επίσης δημιούργησαν εκτεταμένο σύστημα ελέγχου εξαγωγών για να σταματήσουν τους κατασκευαστές μικροτσίπ από όλο τον κόσμο οι οποίοι χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, από το να αποστέλλουν προηγμένους επεξεργαστές στην Κίνα.

    Κυρώσεις

    Η TSMC αρχίζει να εφαρμόζει την απαγόρευση την ώρα που το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διερευνά το πώς μικροτσίπ αιχμής που κατασκεύασε ο όμιλος από την Ταϊβάν κατέληξαν σε συσκευή ΑΙ της Huawei. Η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας υπόκειται εδώ και χρόνια σε πολλαπλές κυρώσεις και ελέγχους των εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Η Huawei βρίσκεται σε ειδική λίστα απαγόρευσης εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, υποχρεώνοντας τρίτους προμηθευτές να λαμβάνουν άδειες από την αμερικανική κυβέρνηση για οποιαδήποτε αγαθά ή τεχνολογία αποστέλλονται στη συγκεκριμένη εταιρεία.

    «Η TSMC είχε συζητήσεις με την κυβέρνηση (των ΗΠΑ) για θέματα ελέγχου των εξαγωγών και κατέστησε σαφές ότι θα συμμορφωθεί με τους εσωτερικούς και διεθνείς κανονισμούς», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν σε δήλωση στο Reuters, αναφερόμενο ειδικά στο θέμα της TSMC.

    Η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου είναι νομικά κατοχυρωμένη ώστε να επιτρέπει στις ΗΠΑ να παρακάμπτουν μακροχρόνιες διαδικασίες σύνταξης κανόνων πριν να επιβάλλουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νέες απαιτήσεις αδειοδότησης σε συγκεκριμένες εταιρείες, αναφέρεται.

    Επιβολή ελέγχων

    Η ενέργεια γίνεται καθώς τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για  ανεπάρκεια – όπως τη χαρακτηρίζουν – ελέγχων των εξαγωγών στην Κίνα και την επιβολή των ελέγχων αυτών από το υπουργείο Εμπορίου.

    Το 2022 το υπουργείο Εμπορίου έστειλε ενημερωμένες αντίστοιχες επιστολές στη Nvidia και την AMD περιορίζοντας την ικανότητά τους να εξάγουν στην Κίνα κορυφαία μικροτσίπ που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν σε αυτές τις επιστολές μετατράπηκαν αργότερα σε πλήρως νομοθετημένους κανόνες που ισχύουν και για άλλες εταιρείες, σημειώνεται.

    Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνέταξε νέους κανόνες για ορισμένες κατηγορίες εξαγωγών εξοπλισμού κατασκευής μικροτσίπ και σχεδίαζε να προσθέσει περίπου 120 κινεζικές εταιρείες στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου που υφίστανται περιορισμούς στη λήψη τέτοιων τεχνολογιών. Παρά τα σχέδια να ήταν έτοιμοι οι κανόνες μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, αυτοί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει το υπουργείο Εμπορίου της χώρας όπως θεωρεί σκόπιμο.

    Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news