Ο κλιμακούμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει φέρει τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την ασφάλεια. Πολλοί ειδικοί, όμως, λένε ότι θα μπορούσε να πνίξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον απόηχο του τυφώνα Helene και η Κίνα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της.
Η περιφερειακή σύγκρουση έχει επεκταθεί, με το Ισραήλ να απειλεί με αντίποινα εναντίον του Ιράν για την επίθεση που δέχθηκε.
Η κλιμάκωση έρχεται καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον καθυστερημένο αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, τους περιορισμούς στο εμπόριο, την αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, δήλωσε στο Business Insider ο Αχμέτ Κάγια, οικονομολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή
«Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αστάθειες στην παγκόσμια οικονομία, να αυξήσει περαιτέρω τις αβεβαιότητες, να βλάψει τις προσπάθειες αποπληθωρισμού και τελικά να μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», είπε στο BI.
Ο Κάγια προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιταχύνει τον πληθωρισμό διαταράσσοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλώντας αύξηση του κόστους της ενέργειας και της ναυτιλίας.
Εκτίμησε ότι μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες κατά περίπου 0,4 έως 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και μια αύξηση 10% στο κόστος αποστολής θα μπορούσε να τον αυξήσει κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Το αμερικανικό αργό έχει ήδη ανέβει κατά 10% σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα σε πάνω από 74 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, ενώ το αργό Brent έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 9% και ξεπερνά τα 78 δολάρια.
Ο Κάγια είπε ότι ο αναζωπυρούμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν τις μειώσεις επιτοκίων.
Στο Ισραήλ, ο πόλεμος έπληξε την εμπιστοσύνη και περιόρισε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, καθιστώντας πιο δύσκολο τον περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία, δήλωσε στο Business Insider ο Ασάφ Ραζίν, ομότιμος καθηγητής στο Eitan Berglas School of Economics στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Είπε στο BI ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει τα κοινωνικά και οικονομικά κενά, διαφορετικά «η αρνητική οικονομική σπείρα του Ισραήλ θα μπορούσε να βαθύνει».
Μέση Ανατολή: Αντιμετωπίζοντας την καταιγίδα
Η σύγκρουση είναι λιγότερο ανησυχητική για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Όλιβερ Άλεν, ανώτερο οικονομολόγο στην Pantheon Macroeconomics.
Ο κ. Άλεν υπογραμμίζει ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο αυτές έχουν υποχωρήσει από την άνοιξη, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, επομένως η επίδραση στα εισοδήματα και την οικονομική δραστηριότητα θα ήταν «πιθανώς ασήμαντη».
Ωστόσο, ο τυφώνας Helene θα μπορούσε να προκαλέσει μια «αρκετά απότομη άνοδο» στα αρχικά στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας της επόμενης εβδομάδας και να μειώσει την απασχόληση κατά περίπου 20.000 στην έκθεση του Οκτωβρίου, είπε ο Άλεν, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τυφώνες είχαν ιστορικά περιορισμένες και βραχύβιες επιπτώσεις.
Μια έκθεση της Oxford Economics ανέφερε ότι ο τυφώνας Helene θα μπορούσε να επηρεάσει πολλά τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα μοιάζει με μια μικρή αλλά παροδική επίδραση σε ορισμένα από τα δεδομένα δραστηριότητας χαμηλότερου επιπέδου και μια ελαφρά, αλλά και προσωρινή άνοδο στον πληθωρισμό από ορισμένα από αυτά τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», είπε.
Μια έκθεση της Oxford Economics ανέφερε ότι ο τυφώνας Helene θα μπορούσε να επηρεάσει πολλά τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα θα είχε ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου.
Οι ερευνητές της Oxford Economics είπαν ότι οι κρατικές και τοπικές οικονομίες ενδέχεται να υποφέρουν, αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν περιορισμένες επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο. Η παραγωγή είναι έτοιμη να ανακάμψει, ενισχυμένη από τον καθαρισμό και την ανοικοδόμηση μετά την καταιγίδα.
Ένα καλό νέο έφτασε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς δεκάδες χιλιάδες απεργοί λιμενικοί συμφώνησαν να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια.
Πρόβλημα στην Κίνα
Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα κοκτέιλ οικονομικών προκλήσεων. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα απογοητευτικό 4,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από τον ετήσιο μέσο όρο σχεδόν 8% για τη δεκαετία πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, «δεν είναι όλα άσχημα δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού πέρυσι», δήλωσε στο BI ο Ντάνκαν Ρίγκλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην μακροοικονομική ερευνητική Pantheon, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος εάν η οικονομία είχε αναπτυχθεί ταχύτερα.
Προέβλεψε ότι το πρόσφατο πακέτο οικονομικής τόνωσης της Κίνας θα στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η αγορά ακινήτων.
Ο Ρίγκλε πρότεινε ότι αυτά και άλλα θέματα θα μπορούσαν να επανέλθουν το επόμενο έτος, ωθώντας το Πεκίνο να προσφέρει περαιτέρω ενίσχυση.
Πηγή: ΟΤ