Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά των ΗΠΑ κινείται η ελληνική φαρμακευτική ELPEN, καθώς βρίσκεται σε αναμονή πιστοποίησης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την επόμενη διετία, με στόχο να εγκριθούν οι πρώτες παρτίδες για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το 2027.
Ο όμιλος ELPEN υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2025 με παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. Από αυτά, τα 55 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία του νέου εργοστασίου στην Κερατέα, που η παραγωγική του δυνατότητα θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ε.Ε., τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, παράλληλα με τη διάθεση φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.
Το νέο εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.
Η δραστηριότητά του εστιάζεται στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμάκων για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και στερεών μορφών φάρμακα όπως καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του κεντρικού νευρικού συστήματος και αντιβιώσεις.
Παρουσιάζοντας τις νέες δυνατότητες της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι η ELPEN μπορεί να καλύψει το 40% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα για καρδιομεταβολικά νοσήματα, ενώ με το νέο εργοστάσιο η παραγωγή θα μπορεί να καλύψει 3-6 εκατ. ασθενείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο κ. Τρύφων, επεσήμανε ότι η ισχυρή παραγωγική βάση της Ελλάδας στον τομέα του φαρμάκου πέτυχε την μείωση των ελλείψεων φαρμάκων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους ασθενείς.
Το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών για την εταιρεία, στα 180 εκατ. ευρώ περίπου, με το 30% αυτού να αφορά εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 80% της κερδοφορίας της εταιρείας. Για το 2023 οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν τα 43 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τρύφων έκανε λόγο για επιτυχία του μέτρου του επενδυτικού clawback και του συμψηφισμού του με τις επενδύσεις των εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις από 80 εκατ. ευρώ ετησίως συνολικά στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας να εκτινάσσονται σε 1,2 δις. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Στη βάση αυτή, εκτίμησε ότι το μέτρο θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς όπως τόνισε, «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού του κλάδου θα σημάνει την αναβάθμιση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την οικονομία. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτουμε και η ανάδειξη της χώρας σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».
Το εργοστάσιο στην Κερατέα
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του νέου εργοστασίου, σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράγει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.
Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας και καλής βιομηχανικής πρακτικής, ενώ αναμένεται και η πιστοποίησή του από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Τεχνολογική υπεροχή
Οι μηχανές του είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100% αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα, καθώς και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του, στόχος ήταν η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και η ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, με εξ’ αρχής σχεδιασμό για χρήση των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα ισχύσουν σύντομα.
«Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες και το υψηλό κόστος κατασκευής του με προδιαγραφές που επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.
To νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, το 30% των οποίων, αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
Επένδυση στην εθνική οικονομία
Με το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, δίνοντας διέξοδο στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και συμβάλλοντας στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό.
Οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους επίδραση στην τριετία θα ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.
Μόνο από τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται στα 260 εκατ. ευρώ και στα έσοδα του δημοσίου στα 75 εκατ. ευρώ.