Στην υπερδέσμευση επιπλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, με διετές περίοδο δεσμεύσεων 2024-25 προχώρησε το ΥπΑΑΤ ύστερα από τη μεγάλη συμμετοχή αγροτών στη συγκεκριμένη δράση του ΠΑΑ.
Η υποβολή αιτήσεων στην 6η πρόσκληση της δράσης της 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» είχε μεγάλη απήχηση στους αγρότες, καθώς υποβλήθηκαν 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
Κατόπιν τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης της πρόσκλησης, αποφάσισαν την έγκριση με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης επιπλέον κονδυλίων ύψους 52.552.968 ευρώ στον προϋπολογισμό της δράσης ώστε να ενταχθούν το σύνολο των γεωργών και των επιλέξιμων εκτάσεων.
Εντάχθηκαν όλοι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι αγρότες – Στις 1.905 οι οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια
Ενισχύουμε τους παραγωγούς
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πράξεις αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, ιδιαίτερα δε εκείνων που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Έχοντας ως στόχο την στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνει η ΕΕ. Η υπερδέσμευση του προγράμματος απονιτροποίησης με επιπλέον 52,5 εκατ. ευρώ, φθάνοντας έτσι στα 152.552.968 ευρώ, αποτελεί μια ακόμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και σαφής απόδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακρίνει την κυβέρνησή μας. Ενισχύουμε τους γεωργούς και μειώνουμε τη χρήση των χημικών στο χωράφι, σε μια προσπάθεια για προστασία των υδάτινων πόρων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα), ενώ η 6η πρόσκληση) αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής – Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.