More

    Νταβός: Ταφόπλακα στα μέτρα για ίσες αμοιβές ζητάνε επιχειρηματικά λόμπι της ΕΕ

    Εν μέσω του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων Business Europe κατέθεσε δέσμη 68 προτάσεων για «ελάφρυνση του ρυθμιστικού κόστους», ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει τo «ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα».

    Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων – ΕTUC, καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να υπερασπιστούν τις αρχές που «κάνουν την Ευρώπη μεγάλη» και να μην υποκύψουν στις σειρήνες των επιχειρηματικών λόμπι που  ζητάνε «απορρύθμιση τύπου Τραμπ».

    Η ΕΤUC καταγγέλλει την Βusiness Europe ότι θέλει να συμπαρασύρει την ΕΕ σε μια «κούρσα προς τον πάτο», ανταγωνιζόμενη τον Τραμπ και ότι συντόνισε την κατάθεση των προτάσεών της ώστε να συμπέσει με τη διαδικτυακή ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Νταβός.

    «Ακολουθώντας τα βήματα των εκτελεστικών διαταγμάτων του Τραμπ που αποδυνάμωσαν την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, η Business Europe ξεκαθάρισε επιτέλους τι σημαίνει ΄μείωση του ρυθμιστικού φόρτου’», σημειώνουν τα συνδικάτα.

    Ένα από τα αιτήματα της Business Europe, εν μέσω του Φόρουμ του Νταβός, είναι η κατάργηση του δικαιώματος για «διαφάνεια στις αμοιβές» για τα 2/3 των γυναικών εργαζομένων, αφού ζητά να εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις από 250 άτομα και πάνω.

    Αν η πρόταση υιοθετηθεί, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά  θα μπει ταφόπλακα στις προσπάθειες για μείωση της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ αντρών και γυναικών, διαιωνίζοντας το χάσμα στις αμοιβές, που φτάνει το 13% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, για κάθε ευρώ που πληρώνεται ένας άντρας, μια γυναίκα για την ίδια εργασία θα πληρωθεί με 87 λεπτά. Στην Ελλάδα το έμφυλο μισθολογικό χάσμα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 10,4%. Ωστόσο σε έρευνα της EΛΣΤΑΤ, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 26,4% χαμηλότερες μικτές αποδοχές από ό,τι οι άντρες.

    Μισθολογικό χάσμα

    Η Ευρωπαϊκή οδηγία για μισθολογική διαφάνεια εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2023, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων στην ΕΕ. Eπίσης η μισθολογική διαφάνεια έχει στόχο να αποφευχθούν οι λεγόμενες διατομεακές διακρίσεις  – ο συνδυασμός πολλαπλών μορφών ανισοτήτων ή μειονεκτικών καταστάσεων, με βάση όχι μόνο το φύλο, αλλά και την εθνοτική καταγωγή, τη σεξουαλικότητα. Η οδηγία περιέχει επίσης διατάξεις που διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των εργαζομένων με αναπηρία

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς και να λαμβάνουν μέτρα εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων υπερβαίνει το 5 %.

    Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων μισθολογικών διακρίσεων και τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων, για εργοδότες που παραβαίνουν τους κανόνες.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρωπαϊκών αρχών, το μισθολογικό χάσμα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των γυναικών, στον κίνδυνο έκθεσής τους στη φτώχεια και στο συνεχιζόμενο συνταξιοδοτικό χάσμα, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 30 % στην ΕΕ

    Δικαίωμα ενημέρωσης

    Η οδηγία δεν περιορίζεται το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, αλλά επιχειρεί να θέσει γενικότερους κανόνες στη διαφάνεια των μισθών.

    Μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ενημερώνουν τα άτομα που αναζητούν εργασία ποιος θα είναι ο αρχικός μισθός ή το μισθολογικό εύρος των θέσεων που προκηρύσσονται, είτε στην προκήρυξη της κενής θέσης είτε πριν από τη συνέντευξη.

    Οι εργαζόμενοι, αφού αναλάβουν τη θέση, θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργοδότες τους πληροφορίες σχετικά με τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένα ανά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας. Αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζονται η αμοιβή και η επαγγελματική εξέλιξη, τα οποία πρέπει να είναι αντικειμενικά και ουδέτερα ως προς το φύλο.

    Τι ζητάει η Business Europe

    Όπως είναι αναμενόμενο οι επιχειρήσεις «κλωτσάνε» με τις ρυθμίσεις για διαφάνεια στους μισθούς. Υποστηρίζουν ότι επιβαρύνονται με υπέρμετρο διοικητικό και οικονομικό κόστος, και ζητάνε να εξαιρεθούν όλες οι επιχειρήσεις με λιγότερα από 250 άτομα προσωπικό.

    Επίσης αντιδρούν στην κοινοποίηση των αμοιβών στον υποψήφιο εργαζόμενο, υποστηρίζοντας ότι μειώνει την ευελιξία διαπραγμάτευσης.

    «Η πρακτική εφαρμογή μιας ενιαίας πηγής που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και η σχετική προσδοκία ότι οι εργοδότες θα πρέπει να επιτρέπουν συγκρίσεις με υποθετικούς εργαζομένους δημιουργεί πολλές ανησυχίες στους εργοδότες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    «Τραμπικά» αιτήματα

    Το αίτημα για «χαλάρωση» στην οδηγία για μ ισθολογική διαφάνεια είναι μια «παρωνυχίδα» μπροστά στην ομοβροντία απαιτήσεων των επιχειρήσεων. Ένα από τα εργοδοτικά αιτήματα που καταγγέλλει η ΕΤUC ως «τραμπικά» είναι η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συστημάτων  Τεχνητής Νοημοσύνης που θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Στο ίδιο κλίμα κινείται η απαίτηση των επιχειρήσεων για χαλάρωση των κανόνων για τη Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM).  Aν ισχύσει, υποστηρίζει η ΕΤUC, αυτό θα επιτρέψει «σε περισσότερους παγκόσμιους ανταγωνιστές να εισάγουν ‘’βρώμικα’ προϊόντα στην ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το κλίμα αλλά και τις καθαρές βιομηχανικές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη»,

    Ο CEOs δεν έχουν όλες τις απαντήσεις

    «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η απόδειξη ότι, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι πολιτικοί στο Νταβός, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία ή η κοινωνία μας», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΕTUC Έστελ Λιντς.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αγνοήσουν τις σειρήνες των εταιρικών λόμπι που καλούν την Ευρώπη να ακολουθήσει τον Τραμπ σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου προς τον πάτο, τον οποίο δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κερδίσουμε, και αντ’ αυτού να υπερασπιστούν αυτό που κάνει την Ευρώπη μεγάλη.

    «Η ανταγωνιστικότητά μας θα οικοδομηθεί με υψηλές επενδύσεις, υψηλά πρότυπα και θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας – όχι με το να κρατάμε εκατομμύρια γυναίκες στη φτώχεια, να εκμεταλλευόμαστε τους εκπαιδευόμενους, να δηλητηριάζουμε το κλίμα ή να θέτουμε τους εργαζόμενους σε κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία», καταλήγει.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news