Το πρόσφατο περιστατικό στη Βουλή, όπου ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, φώναξε «Κάνε κανένα παιδί» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι ο σεξισμός είναι βαθιά ριζωμένος όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην κοινωνία μας συνολικά.
Η συγκεκριμένη φράση δεν ήταν ένα απλό σχόλιο, αλλά μία καθαρά σεξιστική τοποθέτηση που υποβιβάζει μία γυναίκα πολιτικό στη βιολογική της λειτουργία και όχι στη δημόσια δράση της.
Ο σεξισμός στην πολιτική
Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες πολιτικοί δέχονται τέτοιες επιθέσεις. Από υποτιμητικά σχόλια για την εμφάνιση, μέχρι ανοιχτές επιθέσεις στον ρόλο τους, ο σεξισμός στη Βουλή είναι παρών εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες στη Βουλή συχνά διακόπτονται περισσότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους ή γίνονται στόχος χλευαστικών σχολίων που αφορούν την προσωπική τους ζωή. Αντί να κρίνονται για την πολιτική τους δράση, κρίνονται για το αν είναι «σκληρές», «υπερβολικές» ή ακόμα και για το αν έχουν παιδιά ή όχι.
Ο σεξισμός στην κοινωνία
Το περιστατικό στη Βουλή είναι μικρογραφία ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Οι γυναίκες στην Ελλάδα – όπως και σε πολλές άλλες χώρες – αντιμετωπίζουν καθημερινά τη διάκριση στη δουλειά, στις οικογενειακές υποχρεώσεις, στη δημόσια σφαίρα. Από το «πότε θα παντρευτείς;» μέχρι το «πότε θα κάνεις παιδί;», οι γυναίκες αντιμετωπίζονται συχνά σαν να έχουν έναν και μόνο ρόλο στη ζωή τους, αυτόν της μητρότητας.
Το ζητούμενο δεν είναι η συγγνώμη από έναν βουλευτή, αλλά η αλλαγή μιας ολόκληρης κουλτούρας που επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. To είπε έτσι, γιατί έτσι σκέφεται. Μόνο όταν ο σεξισμός αναγνωριστεί ως πραγματικό πρόβλημα και αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά ισότιμη κοινωνία.