More

    Ο Σι Τζινπίνγκ ζυγίζει τα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ

    Καθώς οι ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού έσπευσαν να απαντήσουν μετά την έναρξη νέου εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πήρε μια ανάσα προτού η χώρα του ανακοινώσει συγκεκριμένα αντίποινα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Ακολουθώντας την απειλή που διατύπωσε αφού κέρδισε την προεδρία, ο Τραμπ επέβαλε το Σάββατο γενικούς 10% στην Κίνα και δασμούς 25% τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό, λόγω της υποτιθέμενης αποτυχίας τους να αποτρέψουν την εισροή παράτυπων μεταναστών και παράνομων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

    Δασμοί: Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ

    Μέσα σε λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε δασμούς 25% σε αμερικανικά αγαθά αξίας 107 δισ. δολαρίων, ενώ η ηγέτης του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ υποσχέθηκε ανταποδοτικές εισφορές.

    Η υποτονική αντίδραση της Κίνας

    Η αντίδραση της Κίνας – που ήρθε στη μέση μιας εβδομάδας διακοπών για το Σεληνιακό Νέο Έτος – ήταν πιο υποτονική, όπως ήταν χαρακτηριστικό κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε έντονη «δυσαρέσκεια» και υποσχέθηκε «αντίστοιχα αντίμετρα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Δεσμεύτηκε να καταθέσει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και κάλεσε τις ΗΠΑ να «διαχειριστούν τις διαφορές στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους και του αμοιβαίου σεβασμού».

    Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για την Κίνα σε σύγκριση με τον πρώτο εμπορικό πόλεμο

    Με τις εισφορές του Τραμπ να τίθενται σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Σι διαθέτει μια σειρά εργαλείων για να απαντήσει πέρα από τους αμοιβαίους δασμούς. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ελέγχους εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά και περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά για ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Gary Ng, ανώτερο οικονομολόγο της Natixis SA. Μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν από την πρώτη θητεία του Τραμπ δίνουν στην Κίνα μεγαλύτερη επιρροή στις εγχώριες επιχειρηματικές συμφωνίες στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

    ΚίναΚίνα

    Ακόμα κι έτσι, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για την Κίνα σε σύγκριση με τον πρώτο εμπορικό πόλεμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Σε αντίθεση με πριν, όταν η Κίνα ήταν ο κορυφαίος στόχος του, ο Τραμπ χτύπησε τώρα έναν σύμμαχό του με ακόμη υψηλότερους δασμούς – ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι, μεταξύ άλλων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δίνει στην Κίνα την ευκαιρία να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με άλλα έθνη και μπορεί να βοηθήσει τους εξαγωγείς να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Πληγή στην αμερικανική οικονομία οι δασμοί

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς αποκαλεί τους δασμούς του Τραμπ «μια πληγή στη δική μας οικονομία που κάνει επίσης μεγάλη χάρη στον Σι Τζινπίνγκ».

    Μιλώντας στο CNN εξήγησε ότι οι χώρες-στόχοι είναι απίθανο να δεχθούν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική τους. «Σκεφτείτε τι κάνει το να ενδίδεις σε έναν νταή. Προκαλεί περισσότερο εκφοβισμό», είπε.

    «Στην παιδική χαρά ή στις διεθνείς σχέσεις, ο εκφοβισμός δεν είναι μια διαρκώς νικηφόρα στρατηγική. Θα σας πω ποιος είναι ο νικητής εδώ. Ο νικητής εδώ είναι ο Σι Τζινπίνγκ. Του δώσαμε μια δικαιολογία για τις δικές του οικονομικές αποτυχίες. Προχωρήσαμε στο να οδηγήσουμε μερικούς από τους πιο στενούς μας συμμάχους στην αγκαλιά του».

    Χτύπημα στις εξαγωγές

    Η εγχώρια οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει επίσης μια πιο επισφαλή κατάσταση. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να βγάλουν εκτός λειτουργίας το 40% των κινεζικών εξαγωγών αγαθών προς τις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο το 0,9% του ΑΕΠ της Κίνας.

    Οι εξαγωγές έχουν κάνει τη βαριά δουλειά για την προώθηση της ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση του Σι τροφοδοτεί τη μεταποίηση για να αντισταθμίσει την πτώση στον τομέα των ακινήτων. Ακόμη και πριν από τους δασμούς, οι οικονομολόγοι ανέμεναν περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες για να αντισταθμίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες – και τώρα θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για το Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειές του.

    «Νομίζω ότι η Κίνα δεν έχει λάβει την τελική απόφαση να προβεί σε αντίποινα ή όχι – είπε ότι θα λάβει αντίμετρα, κάτι που νομίζω ότι δεν αποκλείει τους δασμούς» σημειώνει ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα είναι μια μακρά διαδικασία. Αυτή είναι μόνο η αρχή.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news