More

    Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα ‑ «Εκφράζω την ενόχλησή μου» λέει ο πρωθυπουργός

    Σε διπλωματική απρέπεια υπέπεσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης (28/11).

    Αφορμή ήταν η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC, όπου εξέθεσε με ρητό τρόπο τα ελληνικά επιχειρήματα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, διερωτώμενος πώς θα αισθάνονταν οι Βρετανοί, αν η Μόνα Λίζα κοβόταν στη μέση και εκτίθετο εξ αδιαιρέτου στο Λούβρο και στο Βρετανικό Μουσείο.

    Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 20 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, o Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, ακυρώνοντας το αυριανό ραντεβού που είχε κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

    Όπως είναι προφανές, η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του είχε εκφράσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις που ο κ. Σούνακ γνώριζε και πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του.

    Η βρετανική διαρροή

    Παράλληλα και ενώ η Downing Street ακυρωνε το ραντεβού, προέβαινε σε μια «ηρωική» διαρροή στην εφημερίδα Evening Standard, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σούνακ θα αρνείτο το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι’ αυτούς τους θησαυρούς. Εκπρόσωπος του κ. Σούνακ έλεγε στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τον νόμο που αποτρέπει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών και υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ καμίας συμφωνίας δανεισμού τους.

    Ο Independent σε δημοσίευμά του νωρίτερα έγραφε: «Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

    Έντονη διαμαρτυρία

    Το διπλωματικό unfair της Downing Street έφερε την έντονη διαμαρτυρία του κ. Μητσοτάκη. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

    Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στο BBC, είχε μιλήσει για το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι (τα Γλυπτά του Παρθενώνα) δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης».

    Ενώ ακόμα πρόσθεσε: «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

    «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα των θέσεών του δεν φοβάται την αντιπαράθεση»
    Στη δήλωσή του μετά την ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

    Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

    Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news