Στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση για τις γυναίκες χειροτερεύει με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, δύο αδελφές, η Φαρίμπα και η Γουλντούζ Χασίμι, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να αποτελέσουν σύμβολο ελπίδας.
Οι αδελφές, προερχόμενες από την επαρχία Φαριάμπ, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα στερεότυπα της κοινωνίας τους, κατάφεραν να ασχοληθούν με την ποδηλασία, ένα άθλημα που για τις γυναίκες του Αφγανιστάν θεωρείται σχεδόν απαγορευμένο.
Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε έναν τοπικό ποδηλατικό αγώνα. Χωρίς ποδήλατα και χωρίς να γνωρίζουν καν πώς να κάνουν ποδήλατο, δανείστηκαν ένα ποδήλατο από έναν γείτονα και μέσα σε λίγες ώρες έμαθαν τα βασικά. Για να συμμετάσχουν στον αγώνα, χρησιμοποίησαν ψεύτικα ονόματα και μεταμφιέστηκαν, ώστε να μην αναγνωριστούν. Παρά τις δυσκολίες, οι αδελφές κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, γεγονός που τις έκανε γνωστές στην τοπική κοινωνία.
Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι αδελφές Χασίμι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να φύγουν από τη χώρα για να συνεχίσουν την ποδηλασία. Χάρη σε επαφές που είχαν στην ποδηλατική κοινότητα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις σε μια ιταλική πτήση και να μεταβούν στην Ιταλία, όπου εντάχθηκαν σε μια γυναικεία ομάδα ποδηλασίας και ξεκίνησαν να προπονούνται επαγγελματικά.
Παρά την απόστασή τους από την πατρίδα, οι αδελφές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς οι Ταλιμπάν δεν επέτρεπαν την εκπροσώπηση γυναικών αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατάφερε να κανονίσει τη συμμετοχή μιας ομάδας ισότητας των φύλων από το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συμπεριλαμβάνοντας τις αδελφές Χασίμι.
Η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αφορά τόσο την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων όσο τον συμβολισμό της παρουσίας τους. Γιατί μπορεί στον αθλητισμό όλοι να ζητούν τη νίκη αλλά στη ζωή, το θέμα είναι η προσπάθεια, η στοχοπροσήλωση και η συνεχής μάχη για κάτι καλύτερο.