More

    Οι ελαφρύνσεις που φέρνει το «χτύπημα» της φοροδιαφυγής ‑ Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

    Σε νέες μειώσεις άμεσων φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την περίοδο 2025-2027 βρίσκεται η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στόχος είναι με την ενεργοποίnση των νέων ψηφιακών εργαλείων, τις σαρωτικές διασταυρώσεις και την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς, να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ το 2027 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Στελέχη του χώρου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και σε συνεννόηση με την Κομισιόν τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Άλλωστε, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές, ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2025-2027, ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

    • «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου, με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς.
    • Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημά τους, καθώς η εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δα πάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής.
    • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους, επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
    • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις: Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων κ.ο.κ..
    • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα. Ο επιμερισμός θα είναι μισή μονάδα για εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ οι μειώσεις εισφορών για τις επιχειρήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετες αυξήσεις των μισθών. Συνολικά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. O πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί αθροιστικά κατά 6 μονάδες, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
    • Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Με βάση το ισχύον καθεστώς, τα φυσικά πρόσω πα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δρα στηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 99% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) και φτάνουν έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ). Το 2020, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς με τη θέσπιση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους προέκυψε ετήσιο φορολογικό όφελος 1.300 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είδαν τις επιβαρύνσεις να περιορίζονται μόλις κατά 17 ευρώ ετησίως.

    «Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ. δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων», τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης. Σημείωσε δε πως όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο θα προστίθενται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους «έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας το 2027

    «Ανοίγει ένας νέος κύκλος δημιουργίας σε αυτό το κτίριο που αποτελεί το πρώτο ενεργειακό gold-class κτίριο του Δημοσίου». δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news