More

    Οι κλάδοι που επιμένουν σε πληρωμή με μετρητά

    Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2021) και κατά 63% σε σύγκριση με το 2019 έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής και στη μείωση των απωλειών ΦΠΑ. Η κουλτούρα πληρωμών με τη χρήση καρτών που εν πολλοίς οφείλεται στην υγειονομική κρίση, έχει οδηγήσει στη σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και των εμπρόθεσμων πληρωμών.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρατηρείται αύξηση στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018 και αύξηση στο ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.

    Στην αύξηση της εισπραξιμότητας προφανώς έχει λειτουργήσει θετικά η μείωση των φόρων, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πλέον ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών πληρώνει αποκλειστικά μέσω καρτών ή e-banking.

    Ωστόσο, αυτό που δεν κατάφερε το οικονομικό επιτελείο είναι να πείσει τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια κ.λπ. παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ εφόσον πλήρωναν τους ανωτέρω με κάρτες. Παράλληλα, και το κίνητρο διπλασιασμού της αξίας των αποδείξεων (το 30% των συναλλαγών πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα) από γιατρούς, οφθαλμιάτρους κ.λπ. δεν απέδωσε.

    Οι κατηγορίες αυτές παραμένουν ψηλά στη φοροδιαφυγή και γι’ αυτόν τον λόγο τα κίνητρα θα επαναξιολογηθούν αλλά κυρίως όλες αυτές οι επαγγελματικές ομάδες θα υποχρεωθούν να έχουν POS.

    Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έφθασε η ώρα για το επόμενο βήμα που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση των POS σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Επί της ουσίας, τα POS επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι που οι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτούς δεν ξεπερνούν τους 10 ανά κλάδο που διαθέτουν POS.

    Οι κλάδοι που επιμένουν με μετρητά:

    • 3.011 ταξί έχουν POS όταν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περισσότερα από 15.000 ταξί. Οι συναλλαγές με POS ήταν 18,3 εκατ. ευρώ το 2021.

    • Μόλις 393 μεσιτικά γραφεία έχουν POS και το χρησιμοποιούν, όταν μόνο στην Αθήνα οι μεσίτες ξεπερνούν τους 3.000. Οι συναλλαγές ήταν 13,4 εκατ. ευρώ.

    • Μόλις 671 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα διαθέτουν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες διαμορφώθηκαν το περασμένο έτος στα 7,6 εκατ. ευρώ.

    • 15 μεταφορικές εταιρείες οικοσκευών διαθέτουν ή χρησιμοποίησαν το προηγούμενο έτος POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν στις 106.356 ευρώ.

    • 1.319 υδραυλικοί χρησιμοποίησαν POS το προηγούμενο έτος. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.

    • 1.153 ηλεκτρολόγοι διαθέτουν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τα 15,49 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: Καθημερινή

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news