Αντί για χριστουγεννιάτικο μποναμά μεγάλες επιχειρήσεις κέρασαν τους εργαζόμενους απολύσεις, με σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα να κάνουν λόγο για εκδικητικές μεθοδεύσεις. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν έκρηξη των απολύσεων, οι οποίες τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 423.200, μετατρέποντας σε αρνητικό το ισοζύγιο ροών απασχόλησης, με απώλεια 131.191 θέσεων εργασίας.
Η πιο τρανταχτή καταγγελία έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. απέλυσε 17 εργαζόμενους οδηγούς, ανακοινώνοντάς τους την παραμονή των Χριστουγέννων ότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.
Διόλου τυχαία ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ένα ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΚΘ).
Εκδικητικές απολύσεις
Το σωματείο ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες, με στόχο σύμφωνα με τα μέλη του να μπει φρένο στην «ομηρία» εκατοντάδων οδηγών. Οι εργαζόμενοι οδηγοί απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ ακριβώς λόγω της επισφαλούς θέσης τους εξαναγκάζονται να κάνουν εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους.
Συνδικαλιστικά σχήματα και φορείς, όπως η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στον ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ζητάνε την ανάκληση των απολύσεων, με την ανανέωση των συμβάσεων όλων των οδηγών.
Το επιχείρημά τους είναι ότι πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις, και όχι για απλή «λύση συνεργασίας», αφού οι περισσότεροι εργάζονταν ανελλιπώς για σειρά ετών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν.
«Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζόμενων να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Είναι ντροπή παραμονή των Χριστουγέννων να ενημερώνονται οι συνάδελφοι ότι από το νέο έτος θα ψάχνουν για δουλειά», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους των ΚΤΕΛ. Ζητάνε από το υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Μεταφορών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποχρεώσουν την ΚΤΕΛ να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 οδηγών.
Από την πλευρά της η διοίκηση των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αναφέρει ως αιτία των απολύσεων τη μείωση των δρομολογίων. Επίσης επικαλείται προβλήματα με τον αρμόδιο Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, καθώς έχει λήξει η σύμβαση με αυτόν, και ανανεώνεται με 15θημερες συμβάσεις.
Αυτό το διάστημα η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. διεκδικεί την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου του νομού για την επόμενη δεκαετία, με προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια ευρώ – σε διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστή ισπανική εταιρεία.
Διώξεις συνδικαλιστών σε call center
Μαύρα Χριστούγεννα πέρασαν εργαζόμενοι στο παράρτημα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας call-center στην Κρήτη, αφού απολύθηκε σχεδόν σύσσωμη η διοίκηση του επίσης νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου. Λίγο πριν τις γιορτές η εταιρεία ανακοίνωσε τη μη ανανέωση σύμβασης στον πρόεδρο και τέσσερα μέλη του ΔΣ του τοπικού σωματείου εργαζομένων και της εφορευτικής επιτροπής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στα Χανιά, οι απολυμένοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι η εταιρεία επιχειρεί να «ξηλώσει» το σωματείο για να σταματήσει η συνδικαλιστική δράση. Κάνουν λόγο για στοχευμένες εκδικητικές απολύσεις, αφού στα συγκεκριμένα τμήματα υπήρχε έλλειψη προσωπικού, συμπληρώνοντας ότι ενώ έχουν κάνει αίτηση να δουλέψουν σε άλλα τμήματα της εταιρείας, έχουν μπει τιμωρητικά σε «μαύρη λίστα».
Ανέφεραν πλήθος προβλημάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις τους και τις άσχημες ως άθλιες συνθήκες διαμονής, σε καταλύματα που υποτίθεται παρέχει δωρεάν η εταιρεία, ενώ τους χρεώνει αδικαιολόγητα έξτρα ποσά. Η εταιρεία, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους από το εξωτερικό, αφού στα ξενόγλωσσα τμήματά παρέχει υπηρεσίες call center σε πολυεθνικούς κολοσσούς.
Αντίστοιχες συνδικαλιστικές διώξεις καταγγέλλει και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Απολύθηκαν τα τέσσερα από τα εννιά μέλη του ΔΣ του σωματείου, το οποίο πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Χριστούγεννα χωρίς δώρα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
Ενώ στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης επικρατεί επενδυτικός οργασμός – με διεθνή funds να εξαγοράζουν ιστορικά σχολεία – οι περισσότεροι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πέρασαν και φέτος Χριστούγεννα χωρίς δώρο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), «πλην ελάχιστων σχολείων που επιβραβεύουν ηθικά και οικονομικά τη δουλειά των εκπαιδευτικών τους, η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων δεν δίνουν δώρο Χριστουγέννων (και Πάσχα), ούτε καν ένα μικρό bonus ανταμοιβής».
Η επίσημη δικαιολογία πολλών ιδιοκτητών είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αμείβονται με το μισθό των δημόσιων εκπαιδευτικών. Μόνο που ο νόμος, απαντά η ΟΙΕΛΕ έχει θέσει τις αμοιβές του δημοσίου ως κατώτερο όριο, δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδότη να δώσει καλύτερους μισθούς.
«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξεχνούν βολικά ότι στα περισσότερα σχολεία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, κάποιες φορές με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, υποχρεώνονται να δουλεύουν πολλές ώρες πέρα από το νόμιμο ωράριό τους, να κάνουν εργασίες έξω από το καθηκοντολόγιό τους, να απασχολούνται Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε κάποια από τα ιδιωτικά σχολεία, κυρίως σε νηπιαγωγεία που αποτελούν μάστιγα παρανομίας, υποχρεώνονται να επιστρέφουν στο χέρι μέρος του μισθού τους!», τονίζει η ΟΙΕΛΕ.
«Τέτοιες γιορτές κάνουν οι συνάδελφοί μας, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, στο μαγικό και ανθηρότατο οικονομικά χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», καταλήγουν, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής.