Η σημερινή ημέρα της 20ης Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και στην επίσημη απόφαση του συμβουλίου που τη θεσμοθέτησε αναγράφεται πως «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός».
Τα Ηνωμένα Έθνη στην επίσημη ιστοσελίδα τους αναφέρουν για την ευτυχία ότι είναι «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».
Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημασίας της ευτυχίας για την επίτευξη στόχων και προσδοκιών και την ώθησή τους να έχουν μια καλύτερη ζωή. Ομοίως προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γενική ευημερία και την εξάλειψη της φτώχειας.
Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας
Πριν από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ευτυχίας, Jayme Illien διεξήγαγε μια εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη από το 2006 έως το 2012 για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την πρωτοκαθεδρία της ευτυχίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας.
Το 2011, ο Jayme Illien πρότεινε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της οικονομίας της ευτυχίας σε όλο τον κόσμο. Στις 19 Ιουλίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 65/309 του ΟΗΕ, «Ευτυχία προς μια ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης», μια πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Jigme Thinley του Μπουτάν, μιας χώρας που ως γνωστόν επιδιώκει τον στόχο της «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας» από τη δεκαετία του 1970.
Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε επίσημα το 2012 και τιμήθηκε για πρώτη φορά το 2013. Βασιζόμενοι στην ιδέα του Jayme Illien, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν ένα βήμα μπροστά με την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τη σημασία της ευτυχίας στη ζωή των ανθρώπων και την ανάγκη ενσωμάτωσης της ευτυχίας στις δημόσιες πολιτικές.
Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο
Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο παρέμεινε και φέτος η Φινλανδία για έβδομη συνεχόμενη φορά σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην τελευταία θέση της λίστας διατηρήθηκε το Αφγανιστάν.
Στην εν λόγω λίστα ξεχωρίζουν για ακόμα μία χρονιά οι σκανδιναβικές χώρες με τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν στις επόμενες τρεις θέσεις της κορυφής και τη Νορβηγία λίγο πιο πίσω στην 7η θέση.
Σύμφωνα με την έρευνα του UN Sustainable Development Solutions Network στην οποία συμμετείχαν 143 χώρες η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.
Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε για τις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες έχουν πέσει κάτω από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, εξασφαλίζοντας την 23η και 24η θέση αντίστοιχα. Ακόμη, από την περίοδο 2006-2010 πτώση καταγράφουν επίσης σταθερά το Αφγανιστάν, ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Στον αντίποδα, Κόστα Ρίκα και Κουβέιτ κατάφεραν να μπουν στην πρώτη 20άδα και να πάρουν την 12η και 13η θέση αντίστοιχα. Άξια αναφοράς είναι και οι αξιοσημείωτες αυξήσεις που έχουν σημειώσει χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία.
Να σημειωθεί πως η «ευτυχία» στην εν λόγω κατάταξη καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτών με βάση το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, μαζί με παράγοντες όπως:
- Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,
- Η κοινωνική υποστήριξη,
- Το προσδόκιμο υγιούς ζωής,
- Η ελευθερία,
- Η γενναιοδωρία και
- Η διαφθορά