Ένα μοναδικό εύρημα ένα παπούτσι που ανήκε σε ένα παιδί και χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια βρέθηκε στην Αυστρία με τα κορδόνια του να είναι ακόμα ανέπαφα.
Όπως αναφέρει το CNNi o σχεδιασμός του δερμάτινου παπουτσιού, το μέγεθος του οποίου αντιστοιχεί περίπου στο EU 30 (US 12), υποδηλώνει ότι πιθανότατα κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το Γερμανικό Μουσείο Μεταλλείων Bochum-Leibniz.
Το παπούτσι βρέθηκε από αρχαιολόγους στο δυτικό χωριό Ντούρνμπεργκ όπου γινόταν εξόρυξη πετρώδους αλατιού ήδη από την Εποχή του Σιδήρου.
Το αλάτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό στη διατήρηση των οργανικών υπολειμμάτων, πιστεύεται ότι διατήρησε το παπούτσι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
«Οι ερευνητικές μας δραστηριότητες μας παρέχουν εδώ και δεκαετίες πολύτιμα ευρήματα για την επιστημονική διερεύνηση των πρώτων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση του παπουτσιού που βρέθηκε είναι εξαιρετική», δήλωσε ο καθηγητής Τόμας Στέλνερ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γερμανικό Μεταλλευτικό Μουσείο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν σαν στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με την εργασία και τη ζωή των μεταλλωρύχων της εποχής του σιδήρου, σύμφωνα με το μουσείο.
Η εύρεση ενός παιδικού παπουτσιού είναι «πάντα κάτι ξεχωριστό», επειδή δείχνει ότι τα παιδιά ήταν παρόντα στο υπέδαφος, ανέφερε το μουσείο.
Ο Στέλνερ πρόσθεσε: «Τα οργανικά υλικά γενικά αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου. Ευρήματα όπως αυτό το παιδικό παπούτσι, αλλά και υπολείμματα υφασμάτων ή περιττωμάτων, προσφέρουν μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα της ζωής των ανθρακωρύχων της Εποχής του Σιδήρου».