Τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση οι αθλητές που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι, αφού στη διάρκεια των αγώνων θα απολαμβάνουν γκουρμέ πιάτα με την υπογραφή διάσημων Γάλλων σεφ, φρεσκοψημένες μπαγκέτες, επιλεγμένα τυριά και μεγάλη ποικιλία λαχανικών.
Κάπου 40.000 γεύματα υπολογίζεται ότι θα σερβίρονται ημερησίως στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στους πάνω από 15.000 αθλητές από 200 χώρες που θα φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ και οι επισκέπτες θα μπορούν σε άλλους χώρους των Αγώνων να απολαμβάνουν ορισμένες δημιουργίες διάσημων σεφ.
Με γαλλικές πινελιές το μενού για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων
Η Sodexo Live!, η γαλλική εταιρεία που ανέλαβε την επίβλεψη του catering στο Ολυμπιακό Χωριό και σε 14 εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιούργησε συνολικά 500 συνταγές, που θα προσφέρονται στο εστιατόριο -το «μεγαλύτερο του κόσμου», όπως λέει, σε έως και 3.500 αθλητές.
«Φυσικά, θα υπάρχουν και ορισμένα κλασικά για αθλητές πιάτα, όπως τα ζυμαρικά», αλλά το μενού θα έχει «μια πολύ γαλλική πινελιά», δήλωσε στο Associated Press η CEO της Sodexo Live!, Ναταλί Μπελόν Ζαμπό.
Η φημισμένη Γαλλίδα σεφ Αμαντίν Σενιό, που επιβλέπει τις δημιουργίες ενός εστιατορίου κι ενός café-bistro στο Παρίσι, αποκάλυψε ότι μία από τις συνταγές της βασίζεται στο εμβληματικό γαλλικό κρουασάν.
«Ήθελα η συνταγή που πρότεινα να είναι αντιπροσωπευτική της Γαλλίας, αλλά και να την απολαμβάνουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν προφανές για μένα ότι θα στρεφόμουν σε μια παραλλαγή του κρουασάν με πουρέ αγκινάρας, αβγό ποσέ, λίγη τρούφα και λίγο τυρί. Είναι και vegan, αλλά και πεντανόστιμο», είπε.
Σεφ με αστέρια Michelin θα μαγειρεύουν μπροστά στους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό
Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου, ένας κορυφαίος σεφ -ανάμεσά τους και ορισμένοι που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin- θα ετοιμάζει τις δημιουργίες του μπροστά στους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό, «ώστε να μπορούμε να συζητούμε και να κατανοούν καλύτερα τη γαλλική κουζίνα και σε κάποιον βαθμό και την κουλτούρα μας», είπε η Σενιό.
Τα ειδικά γεύματα της ημέρας θα συνοδεύονται από μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, ζυμαρικά, σούπες και ψητά κρέατα, ενώ μεταξύ των τυριών περιλαμβάνονται κορυφαίας ποιότητας camembert, brie και Οssau-Iraty με βάση πρόβειο γάλα από τη νοτιοδυτική Γαλλία.
Στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει και ένα παραδοσιακό γαλλικό αρτοποιείο που θα φουρνίζει καθημερινά μπαγκέτες και διάφορα άλλα ψωμιά, ώστε «να έχουν οι αθλητές την ευκαιρία να αρπάζουν για το πρωινό τους μια φρεσκοψημένη μπαγκέτα», όπως δήλωσε ο αρτοποιός Τόνι Ντορέ.
Μενού με βάση τη γαλλική, την ασιατική και την αφρικανική κουζίνα
Παράλληλα, οι αθλητές που θα έχουν ελεύθερο χρόνο θα μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα για να παρασκευάζουν τις δικές τους γαλλικές μπαγκέτες.
Σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα γούστα όσο το δυνατόν περισσότερων αθλητών, τα μενού θα προέρχονται κυρίως από τέσσερις κουζίνες: τη γαλλική, την αφρικανική, την ασιατική και εκείνη της Καραϊβικής, ενώ θα περιλαμβάνουν και άλλα διεθνή πιάτα.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έχουν υποσχεθεί ότι η φετινή Ολυμπιάδα θα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, με περιορισμένη χρήση πλαστικών, λόγος για τον οποίο στο κεντρικό εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού θα χρησιμοποιούνται μόνον επαναχρησιμοποιούμενοι δίσκοι, ενώ όλα τα γεύματα θα παρασκευάζονται με εποχικά προϊόντα γαλλικής προέλευσης σε ποσοστό 80%.
Τα γεύματα με βάση τα λαχανικά θα αποτελούν το 60% εκείνων που θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες στους χώρους των αγώνων, ανάμεσά τους και ένα vegan χοτ ντογκ, ενώ στο πάρκο της Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, που θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, αγώνες μπάσκετ 3×3, skateboarding and breakdancing, τα σνακ θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων εξ ολοκλήρου vegan.