More

    Πλειστηριασμοί: Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα

    Bίλες «διαμάντια», αμύθητες περιουσίες και ιστορικές επιχειρήσεις που όμως μένουν στα αζήτητα. Κάποιες από αυτές τις σώζουν οι ιδιοκτήτες τους την τελευταία στιγμή, πετυχαίνοντας την αναστολή του πλειστηριασμού ενώ για άλλες το ηλεκτρονικό σφυρί αποδεικνύεται… άσφαιρο καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανένα επενδυτή.

    Tα κτίσματα της ΣΕΒΓΑΘ έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου

    Λίγο η βαριά ιστορία που κουβαλάνε που πνίγει πολλές φορές τους εν δυνάμει αγοραστές, λίγο η αμύθητη αξία τους, λίγο ότι κάποιες από αυτές έχουν χάσει την αίγλη τους, τα ακίνητα αυτά σέρνονται σαν κουφάρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών.

    Ο πύργος του Ανδρέα Βγενόπουλου

    Ένα τέτοιο διαμάντι, ο πύργος του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου. Στις 8 Ιανουαρίου χτυπά ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί για την εντυπωσιακή βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη με τον χαρακτηριστικό, επιβλητικό πύργο ύψους 16 μέτρων.

    Η πολυτελής έπαυλη βγαίνει σε πλειστηριασμό κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της περιουσίας του εκλιπόντος. Μετά τον άγονο πλειστηριασμό, το ακίνητο επανήλθε στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών, με τιμή εκκίνησης 3,36 εκατομμύρια ευρώ (τιμή μικρότερη από τον προηγούμενο πλειστηριασμό).

    Εικόνα που δείχνει την εντυπωσιακή βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη με τον χαρακτηριστικό πύργο ύψους 16 μέτρωνΕικόνα που δείχνει την εντυπωσιακή βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη με τον χαρακτηριστικό πύργο ύψους 16 μέτρων

    Η εντυπωσιακή βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη με τον χαρακτηριστικό πύργο ύψους 16 μέτρων

    Η μονοκατοικία έχει ανεγερθεί επί μεσαίου οικοπέδου επιφάνειας 3.533,41m2, σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου, στα ανατολικά της κατοικίας, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα), επιφάνειας 102,80m2 με τον αντίστοιχο υπαίθριο χώρο εκτόνωσης.

    Η μονοκατοικία αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχουν διαφορετική τεχνική και αρχιτεκτονική μορφή αλλά βρίσκονται σε επαφή και είναι λειτουργικά συνδεδεμένοι, ώστε να συνιστούν μία μονοκατοικία.

    Το λεηλατημένο ακίνητο της ΣΕΒΑΘ

    Υπάρχουν και οι περιουσίες, συνήθως πρόκειται για επιχειρήσεις που πραγματικά έμεινε μόνο το κουφάρι τους. Τέτοια περίπτωση είναι η ΣΕΒΑΘ.

    Η ΣΕΒΑΘ στις 22 Νοεμβρίου βγαίνει ξανά στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.467.500,00 ευρώ από τα 2.201.250,00 ευρώ που είχε οριστεί στον πλειστηριασμό του Οκτωβρίου. Το κτίριο βγαίνει σχεδόν στη μισή τιμή σε σχέση με τον πρώτο πλειστηριασμό.

    Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.

    Πλειστηριασμοί: Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτηταΠλειστηριασμοί: Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα

    Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία βρίσκονται επί γηπέδου, το οποίο αποτελείται από τρία γεωτεμάχια συνολικής εκτάσεως σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης 196.962τμ.

    Η βιομηχανία βρίσκεται στο 6ο χλμ της Ε.Ο. Ξάνθης–Κομοτηνής, στο Αγρόκτημα Φελώνης, του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και τα ακίνητα εντός έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το έτος 1976 έως το έτος 1985.

    Η χρυσή εποχή και τα «βουνά» βιομηχανικής τομάτας

    Η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης (ΣΕΒΓΑΘ) ιδρύθηκε το 1975 και δραστηριοποιούταν στον τομέα της κονσερβοποίησης και κατάψυξης λαχανικών αξιοποιώντας την παραγωγή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με τρεις καθετοποιημένες μονάδες (προϊόντων ντομάτας, προϊόντων πατάτας, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών – τουρσιών).

    Επιπλέον διέθετε μια σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών/τυπογραφείο για εκτύπωση και κατασκευή έντυπου υλικού, η οποία πέραν των υλικών συσκευασίας της ΣΕΒΑΘ εξυπηρετούσε και εξωτερικούς πελάτες.

    Περί το έτος 2008 η βιομηχανία τροφίμων σταμάτησε τη λειτουργία της και συνέχισε για κάποια χρόνια ως ανεξάρτητη δραστηριότητα η τυπογραφική μονάδα.

    Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.

    Τις καλές εποχές της ΣΕΒΑΘ ξεχώριζε από μακριά για τα βουνά της βιομηχανικής ντομάτας. Ηταν μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας τροφίμων με μεγάλη παραγωγή, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης καλλιεργειών άγγιζαν και τα 10.000 στρέμματα. Δεν ήταν μια απλή βιομηχανία για την περιοχή. Η ΣΕΒΑΘ μαζί με την ΣΕΚΑΠ αποτελούσαν την «οικονομία» της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης.

    Εικόνα που δείχνει εξωτερική άποψη κατοικίας από τα βορειοδυτικά Εικόνα που δείχνει εξωτερική άποψη κατοικίας από τα βορειοδυτικά

    Τα μπαχαρικά Λίρα ξανά στο σφυρί

    Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πέρασε και η Λίρα στην Παλλήνη, με την περιουσία της να οδηγείται ξανά σε πλειστηριασμό στις 20 Νοεμβρίου του 2024, με τιμή εκκίνησης τα 5.866.400,00 ευρώ και επισπεύδουσα τη Παγκρήτια Τράπεζα.

    Το ακίνητο βγαίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον αρχικό πλειστηριασμό, καθώς η τιμή του τότε ξεπερνούσε τα 7.000.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας περίπου 9.000 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχουν κτίρια όπως εργοστάσιο αλλά και γραφεία. Σημειωτέον πως μέρος του ακινήτου είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

    Η οικογένεια Λυραράκη

    Η οικογένεια Λυραράκη στην οποία ανήκει η εταιρεία μπαχαρικών ΛΙΡΑ έχει βαρύ όνομα στο χώρο καθώς ξεκίνησε την πορεία της πριν από 65 χρόνια. Το 1959, η οικογένεια Λυραράκη άρχισε να πουλάει συσκευασμένα μπαχαρικά με έδρα το σπίτι της στη Κυψέλη σε μπακάλικα της περιοχής. Το 1965 γίνεται το μεγάλο άνοιγμα και αγοράζονται οι πρώτες μηχανές συσκευασίας.

    Τον Νοέμβριο του 1977 , η εταιρεία εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Εγκαινιάζοντας το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων η ΛΙΡΑ, επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων.

    Το 2006, η ΛΙΡΑ γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.

    Η εταιρεία όμως με τα χρόνια αρχίζει και συσσωρεύει ζημιές με τις πωλήσεις να μην ξεπερνούν τις 500-700 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

    Το ακίνητο – μουσείο του Εμφιετζόγλου στο Μαρούσι

    Νέα αναστολή πήρε ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός για τις 20 Νοεμβρίου για την κατοικία – μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου , του ισχυρού άνδρα του κατασκευαστικού ομίλου Μηχανική που «έπεσε» σαν τραπουλόχαρτο αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων την προηγούμενη δεκαετία.

    Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Η βίλα «διαμάντι» που μπαινοβγαίνει στους πλειστηριασμούς

    Η κατοικία – μουσείο βρίσκεται στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου, με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή εκκίνησης 4.815.000,00 ευρώ.

    Η πολυτελής έπαυλη η οποία αποτελείται από εννέα κτιριακά συγκροτήματα βρίσκεται σε μία έκταση 60 στρεμμάτων σε ένα λόφο στο Μαρούσι, δίπλα από τα Ανάβρυτα.

    Εικόνα που δείχνει το εξωτερικό της βίλας ΕμφιετζόλγουΕικόνα που δείχνει το εξωτερικό της βίλας Εμφιετζόλγου

    Στο εσωτερικό της βίλας Εμφιετζόλγου φιλοξενούνται πάνω από 700 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών

    Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους, εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, γραφεία, μια μονοκατοικία – βίλα και βοηθητικά κτίρια.

    Το 2008 μάλιστα ολοκληρώθηκε και η ανέγερση του κτιρίου της νέας πινακοθήκης εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται πάνω από 700 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών.

    Το πολυτιμότερο εξ αυτών πιθανολογείται ότι είναι το «κρυφό σχολείο» του Νικόλαου Γύζη, το οποίο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου απέκτησε το 1993 έναντι 187, 5 εκατομμυρίων δραχμών.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news