Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι κάτι στο ποδόσφαιρο… βρωμάει και θα προσπαθήσει να το αλλάξει, θέτοντας μια σειρά από κανόνες.
Ανησυχώντας ότι οι μεταγραφές και οι συμφωνίες χορηγιών μπορεί να γίνουν «πλυντήρια» μαύρου χρήματος, οι νομοθέτες πιέζουν τις κυβερνήσεις να υποχωρήσουν στην αντίθεσή τους να συμπεριληφθούν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε έναν νόμο της ΕΕ που καταπολεμά το ξέπλυμα, όπως γράφει το Politico.
«Τα κράτη μέλη αρνούνται να υποβάλουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τα πρωταθλήματα στους βασικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Damien Carême, συνεπικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου και οπαδός του Racing Club de Lens στη Γαλλία. «Αυτό είναι θεϊκό δώρο για τραμπούκους και ολιγάρχες, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη μικρή τους επιχείρηση με στημένους αγώνες και αμφίβολες μεταγραφές με πλήρη ατιμωρησία».
Τα αιτήματα του Κοινοβουλίου είναι το τελευταίο βήμα στη διαμάχη σχετικά με ένα σχέδιο της ΕΕ που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια για τον εξορθολογισμό των διασφαλίσεων της Ευρώπης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες επί του παρόντος διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι συνομιλίες, μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που εκπροσωπούν τις εθνικές κυβερνήσεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο, εν μέρει επειδή οι χώρες αντιστέκονται στη συμπερίληψη του ποδοσφαίρου στη νομοθεσία.
Αν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η διαφθορά πάνε χέρι-χέρι – το 2015, οι αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε εννέα αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), για εκβιασμό, συνωμοσία και διαφθορά. Όπως το έθεσε ο Carême, «το ποδόσφαιρο είναι βασικός τομέας για το ξέπλυμα χρήματος».
«Επιχείρηση Μηδέν»
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συχνά είναι ο εξής: Εφόσον οι εγκληματίες αγωνίζονται να ξοδέψουν χρήματα που βγάζουν από παράνομες επιχειρήσεις χωρίς να τραβούν την προσοχή των αρχών, τα διοχετεύουν μέσω νόμιμων εταιρειών για να φανεί ότι τα μετρητά είναι καθαρά. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μια κοινή τεχνική είναι να διογκώνεται η τιμή μιας μεταγραφής και στη συνέχεια να μεταφέρονται τα πρόσθετα έσοδα πίσω στον υπόκοσμο.
Μία από τις χώρες που φαίνεται ότι είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα είναι το Βέλγιο. Μια έρευνα που ονομάζεται «Επιχείρηση Μηδέν» αποκάλυψε συμμορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που δρούσαν σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους το 2018. Η έρευνα οδήγησε σε διακοπή του πρωταθλήματος, αναγκάζοντας τους συλλόγους να εισαγάγουν νέες διασφαλίσεις.
Οι διασφαλίσεις της χώρας μετατράπηκαν σε επαχθή άσκηση αντί για αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με τον Niels Appermont, καθηγητή οικονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Hasselt, ο οποίος ερεύνησε τους κανόνες με τη βοήθεια επιχορήγησης από την UEFA.
«Βλέπω και αναγνωρίζω μεγάλα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Appermont. «Το θέμα μας στην περίπτωση του Βελγίου είναι ότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά», τότε θα πρέπει «να μην χρησιμοποιήσετε μια λύση που ταιριάζει σε όλους και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την αγορά που προσπαθείτε να ρυθμίσετε».
Το ποικιλόμορφο ποδοσφαιρικό τοπίο
Η UEFA, το κυβερνών σώμα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, και το Football Supporters Europe (FSE), που εκπροσωπεί τους φιλάθλους, ασκούν πίεση στις Βρυξέλλες για να ακουστεί η φωνή τους στις διαπραγματεύσεις. Κάλεσαν τους νομοθέτες να διαβουλεύονται πρώτα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο σύνολο κανόνων για το άθλημα, συμπεριλαμβανομένων των διασφαλίσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Λένε ότι η εφαρμογή μιας προσέγγισης που ταιριάζει σε όλους χωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες θα μπορούσε να φέρει σε μειονεκτική θέση τις μικρότερες ομάδες που δεν είναι εξοπλισμένες για να χειριστούν τη γραφειοκρατία.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται κατάλληλα με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου στην αξιολόγηση των επιπτώσεων και στην ανάπτυξη επιλογών πολιτικής που ανταποκρίνονται στους κοινούς μας στόχους χωρίς να διακινδυνεύσουν ακούσιες συνέπειες σε ολόκληρο το ποικίλο ποδοσφαιρικό τοπίο της Ευρώπης», δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA.
Με πληροφορίες από Politico