More

    Ποια άγρια χόρτα τρώγονται και ποια όχι;

    Φωτογραφία από The Lazy Artist Gallery

    Για να ξεχωρίσετε τα άγρια χόρτα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση, χρειάζεται προσοχή, γνώση και παρατήρηση.

    Επιλέξτε περιοχές μακριά από δρόμους, βιομηχανίες ή χωράφια με φυτοφάρμακα και προτιμήστε καθαρές πλαγιές, ξέφωτα δασών ή άγρια λιβάδια. Αποφύγετε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. 

    Αν είστε αρχάριος στη συλλογή άγριων χόρτων, ξεκινήστε με λίγες, αναγνωρίσιμες ποικιλίες και συνοδεύστε έναν πιο έμπειρο συλλέκτη στις πρώτες σας εξορμήσεις.

    Βρώσιμα χόρτα

    Ενημερωθείτε για τα πιο διαδεδομένα άγρια χόρτα που τρώγονται στην Ελλάδα, όπως:

    1. Ραδίκια (πικρά αλλά νόστιμα βραστά)
    2. Ζοχούς (γλυκιά γεύση, ιδανικοί για πίτες)
    3. Σταμναγκάθι (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με ελαφριά πίκρα)
    4. Βρούβες (ιδανικές για σαλάτες ή μαγειρευτές)
    5. Πικραλίδα (γνωστή και ως ταραξάκο, με πικρή γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες)
    6. Καυκαλήθρες και Μυρώνια (ιδανικά για πίτες και ομελέτες)

    Τοξικά φυτά

    Ορισμένα άγρια φυτά μοιάζουν με τα βρώσιμα αλλά είναι τοξικά. Για παράδειγμα:

    1. Κωνιοφόροι όπως το κώνειο είναι δηλητηριώδεις.
    2. Το μανδραγόρα και η στρύχνος έχουν τοξικά συστατικά.
    3. Αν έχετε αμφιβολίες, αποφύγετέ τα ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

    Βυθίστε τα χόρτα σε νερό με λίγο ξύδι ή αλάτι για να απομακρύνετε έντομα και χώμα. Ξεπλύνετε καλά και βράστε τα ή κάντε τα σαλάτα. 

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news