Σε μια χώρα όπου η ανισότητα των φύλων παραμένει μια διαρκής πρόκληση, ένα απλό σπιτικό σνακ κατάφερε να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων Ινδών γυναικών.
Το “Lijjat Papad”, μια λεπτή και τραγανή ινδική λιχουδιά, δεν είναι απλώς ένα αγαπημένο συνοδευτικό στα γεύματα της χώρας, αλλά και μια ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης, ανεξαρτησίας και οικονομικής αυτοδυναμίας.
Η ιστορία ξεκινά το 1959 στη Βομβάη (σημερινό Μουμπάι), όταν επτά γυναίκες από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, χωρίς εκπαίδευση ή οικονομικούς πόρους, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκαν από έναν κοινωνικό λειτουργό, ξεκίνησαν να φτιάχνουν papad, τις λεπτές φακές-κράκερ που συνοδεύουν τα περισσότερα ινδικά γεύματα.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια μικρή δραστηριότητα από το σπίτι, σύντομα μετατράπηκε σε ένα γιγαντιαίο συνεταιρισμό γυναικών. Η Shri Mahila Griha Udyog Lijjat Papad, όπως ονομάστηκε η επιχείρηση, έγινε σύμβολο οικονομικής ανεξαρτησίας, δίνοντας στις γυναίκες την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.τα
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας βασίστηκε σε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μοντέλο: κάθε γυναίκα μπορούσε να συμμετέχει στην παραγωγή των papad από το σπίτι της και να πληρώνεται αναλόγως. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εργαστούν λόγω κοινωνικών περιορισμών, να αποκτήσουν εισόδημα και αυτοπεποίθηση.
Σταδιακά, ο συνεταιρισμός άρχισε να μεγαλώνει. Από τη μικρή αυλή ενός σπιτιού, οι Lijjat Papad επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ινδία, με περισσότερες από 45.000 γυναίκες να συμμετέχουν σήμερα στην παραγωγή. Τα προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ η επιχείρηση αποφέρει ετήσια έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι μόνο οικονομική. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό έχουν αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία, κάτι που έχει ενισχύσει τη θέση τους στις οικογένειές τους και την κοινωνία.
“Παλιά, έπρεπε να ζητάω χρήματα από τον σύζυγό μου για τα πάντα. Τώρα, συνεισφέρω στο εισόδημα του σπιτιού και νιώθω ότι έχω φωνή”, λέει μια από τις εργαζόμενες στον συνεταιρισμό.
Επιπλέον, το μοντέλο της Lijjat Papad έχει εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούν παραδοσιακές δεξιότητες για να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις.