Photo by Karthik Sridasyam on Unsplash
Αν ποτέ υποψιαστήκατε ότι το αυτοκίνητό σας καταλαβαίνει τι λέτε, τότε έχετε εν μέρει δίκιο. Το GPS χωρίς το οποίο δεν μπορείτε να ζήσετε ή το EDR (καταγραφή δεδομένων συμβάντων) που συλλέγει δεδομένα όπως η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να συλλέξει πραγματικά δεδομένα χωρίς να το ξέρετε. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε σημείο όπου τα gadget που βρίσκονται στο αυτοκίνητό σας θα μπορούσαν πραγματικά να σας κάνουν να ανακριθείτε ή ακόμα και να συλληφθείτε για έγκλημα. Μην πανικοβάλλεστε όμως, καθώς αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.
Τα τελευταία χρόνια αυτά τα gadget έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα όπως το πού βρίσκεται το αυτοκίνητό σας ή ακόμα και ηχογραφήσεις φωνής και βιομετρικά στοιχεία που λαμβάνονται από την κάμερα και το μικρόφωνο του αυτοκινήτου σας. Αν και αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες, όπως όλα τα δεδομένα, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν με μη επωφελή τρόπο, ανάλογα με το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές.
Όπως αναφέρει το Driving των The Sunday Times, τα συστήματα GPS μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν την αστυνομία να επιλύσει εγκλήματα που παρέμειναν άλυτα στο παρελθόν. Όταν ο Wai Hong Tsang δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του στην Αγγλία, είχε ένα ακλόνητο άλλοθι. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, η αστυνομία υποψιάστηκε τον Tsang και έλεγξε το σύστημα πλοήγησής του. Χρησιμοποιώντας το σύστημα, η αστυνομία είδε ότι το αυτοκίνητό του παρέμενε άδειο για δύο ώρες την ίδια ώρα που σκοτώθηκε η γυναίκα του. Έτσι, μπόρεσαν να ελέγξουν το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και τον είδαν σε ποδήλατο τόσο πριν όσο και μετά τη δολοφονία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί. Συνοπτικά, ενώ το σύστημα πλοήγησής σας δεν μπορεί να δώσει πληθώρα πληροφοριών, μπορεί να δώσει όμως πληροφορίες για το πού βρίσκεστε.
Επιπλέον, ορισμένα συστήματα GPS συνδέονται με παρόχους υπηρεσιών που μπορούν στη συνέχεια να πραγματοποιούν κλήσεις. Αν και αυτό μοιάζει ακίνδυνο επιφανειακά και μπορεί πράγματι να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σημαίνει επίσης ότι τα δεδομένα σας θα μπορούσαν να πωληθούν χωρίς την άδειά σας. Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι της Tesla είπαν στο Reuters το 2023, ότι όχι μόνο μπορούσαν να δουν ποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, αλλά είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως πότε τράκαρε ένα αυτοκίνητο και πως είναι μέσα τα γκαράζ των ανθρώπων ή το εξωτερικό των σπιτιών τους.
Αν έχετε EDR, τότε αποτελεί έναν ακόμα τρόπο κατασκοπείας από τη μεριά του αυτοκινήτου σας. Οι συσκευές καταγραφής δεδομένων συμβάντων μπορούν να παρακολουθούν λειτουργίες όπως την κατάσταση ενός οχήματος λίγο πριν από μια σύγκρουση, δεδομένα μετά τη σύγκρουση και εάν χρησιμοποιήθηκαν φρένα. Αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες για το αν είστε το θύμα του ατυχήματος και όχι ο δράστης του, αλλά το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Wired, όσοι εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία πιστεύουν ότι η παρακολούθηση των δεδομένων αυτοκινήτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό. Ο Greg Neiswander, επικεφαλής έρευνας και δοκιμών για το Android Auto, είπε ότι η τεχνολογία παρακολούθησης των οδηγών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «κάνει θεωρητικά τους ανθρώπους πιο συνειδητοποιημένους και καλύτερους οδηγούς».
Επιπλέον, ο Bryan Reimer, ερευνητής στο MIT, άνοιξε τη συζήτηση για το πώς η παρακολούθηση των δεδομένων αυτοκινήτου μπορεί να είναι χρήσιμη στο μέλλον. “Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να παρακολουθούμε τον οδηγό. Είναι μπορούμε όμως να τον υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά;”. Όποια κι αν είναι η άποψη σας για αυτό, τα άσχημα νέα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να σταματήσει η παρακολούθηση και η πώληση των δεδομένων του αυτοκινήτου σας, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα δεδομένα πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για να σας κατηγορήσουν αρνητικά, εκτός εάν δείχνουν ότι φταίτε για ένα σοβαρό ατύχημα ή έγκλημα.