Ένα μαγαζί στην Ταϊβάν έγραψε ιστορία ως το πρώτο μπαρ γλυκών που έλαβε αυτή τη διάκριση.
Το πρώτο παγωτό με αστέρι Michelin βραβεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα από τον οδηγό εστιατορίων. Το Minimal Gelato στην Ταϊβάν είναι το πρώτο παγωτατζίδικο στον κόσμο που λαμβάνει αστέρι Michelin, αφού ξετρέλανε τους ανώνυμους επιθεωρητές.
Η φημισμένη gelateria είναι αδελφός χώρος του ήδη βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Sur στην περιοχή Taichung και είναι το πνευματικό παιδί του πρώην σεφ ζαχαροπλαστικής του Sur, Arwin Wan.
Τι μπορεί κανείς να γευτεί στο Minimal
Το μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων κοστίζει περίπου 60 δολάρια και συνδυάζει έξυπνα υφές και γεύσεις με παγωτό (gelato), παγωτό σορμπέ, παγωτό τύπου nitro και γρανίτες.
«Αυτό το μέρος μας τράβηξε την προσοχή από την ημέρα που άνοιξε. Είχαμε δει κάποιες από τις δημιουργίες του, αλλά λόγω της μοναδικής του ιδέας -κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ασία, ή ακόμα και παγκοσμίως- δεν είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε πλήρως το set menu του μέχρι μια πολύ ζεστή μέρα», ανέφεραν οι επιθεωρητές της Michelin για την εμπειρία τους.
Η νεαρή ομάδα πίσω από τις παγωμένες δημιουργίες εκμεταλλεύεται πλήρως τα τοπικά προϊόντα και γεύσεις, όπως τα κόκκινα σαρκώδη δαμάσκηνα, τα άνθη μανόλιας, τα άνθη γιούζου και άλλα. Οι παιδικές αναμνήσεις ξυπνούν μέσα από ένα παγωμένο «γλειφιτζούρι» με γεύση γιούζου και αχλάδι σε ένα πιάτο.
Κάθε πιάτο σερβίρεται ή δημιουργείται σε διαφορετικές θερμοκρασίες για να επιτευχθούν συγκεκριμένες υφές, όπως το δαμάσκηνο κατασκευασμένο με άζωτο, το καρύδι και το Angelica Keiskei (ένα βότανο από την οικογένεια των καρότων), το οποίο παρασκευάζεται στους εκπληκτικούς -196 βαθμούς Κελσίου για να δημιουργηθεί ένας απίστευτα απαλός πάγος.
Ένας κριτής περιέγραψε το πιάτο ως «μια πολύ ενδιαφέρουσα και εκλεπτυσμένη εμπειρία».
Σε μια παλαιότερη ανάρτηση στο Instagram, ο σεφ Wan αναφέρθηκε στην έμπνευσή του για την ασυνήθιστη ιδέα του εστιατορίου. «Το παγωτό είναι μια καθαρή τροφή για απόλαυση, όχι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση, αλλά όταν ήμουν νέος πάντα προσπαθούσα να τρώω περισσότερο».
«Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει περισσότερα φαγητά και δεν έχουν πια την ευκαιρία να βιώσουν το παγωτό για πρώτη φορά, όταν η θερμοκρασία και η γεύση είναι εντελώς νέες. Ήθελα να βρω έναν τρόπο να ξαναβιώσω αυτό το συναίσθημα, ίσως με μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση, ίσως πιο συνδεδεμένη, να αγγίξω περισσότερα συναισθήματα, έτσι δημιούργησα το Minimal», έγραψε χαρακτηριστικά.