Θέμα ημερών είναι η υπογραφή νέας υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίσει το θέμα των μισθωτών μητέρων εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που περιμένουν να λάβουν το επίδομα μητρότητας για το εννεάμηνο αναδρομικά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του στο talk radio 98.9.
Παράλληλα, ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε και στο επίδομα μητρότητας για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες, που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται από αυτό. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία και εξετάζεται από τον υπουργό Παιδείας και την υπουργό Εργασίας η ρύθμιση του θέματος από το νέο έτος στον βαθμό που θα μπορεί να καλύψει και τις αναπληρώτριες.
Σε ερώτηση σχετικά με τη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να πάρουν τη σύνταξή τους με οφειλές έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και έως 10.000 για αγρότες αρκεί να πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις του ηλικιακού ορίου στα 62 έτη, 20 χρόνια ασφάλισης και όριο καταθέσεων 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 60% της σύνταξης, μέχρι η οφειλή να φτάσει στις 20.000 ευρώ».
Αναφορικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργαστούν, χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους, με την επιβολή πόρου 10% υπέρ ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί από 35.000 σε σχεδόν 100.000.
Όπως τόνισε, το μέτρο δίνει κίνητρα απασχόλησης σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ώριμη ηλικία και θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και, ταυτόχρονα, φέρνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, κρατώντας σε παραγωγική διαδικασία ανθρώπους με περίσσια εμπειρία, ενώ χτυπά την αδήλωτη εργασία και την παραοικονομία.
Διαβάστε επίσης: