Φωτογραφία από Tara Winstead
Ραδιοφωνικός σταθμός στην Κρακοβία χαρακτήρισε την κίνησή του, «το πρώτο πείραμα στην Πολωνία» για τη χρήση παρουσιαστών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη αντί για ανθρώπινους δημοσιογράφους.
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Πολωνία έχει προκαλέσει διαμάχη μετά την απόλυση των δημοσιογράφων του και την επανεκκίνηση αυτή την εβδομάδα με «παρουσιαστές» τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Εβδομάδες αφότου άφησε τους δημοσιογράφους του να φύγουν, το OFF Radio Krakow ξεκίνησε ξανά αυτή την εβδομάδα, με αυτό που είπε ότι ήταν «το πρώτο πείραμα στην Πολωνία στο οποίο οι δημοσιογράφοι… είναι εικονικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από το AI».
Ο σταθμός στη νότια πόλη της Κρακοβίας είπε ότι τα τρία avatar του έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίζουν νεότερους ακροατές μιλώντας για πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των LGBTQ+ ατόμων.
“Είναι η τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ευκαιρία ή απειλή για τα μέσα ενημέρωσης, το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία; Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα”, έγραψε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του σταθμού, Marcin Pulit.
Η αλλαγή τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο αφού ο Mateusz Demski, ένας δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε μια εκπομπή στον σταθμό, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Τρίτη διαμαρτυρόμενος «για την αντικατάσταση των εργαζομένων με τεχνητή νοημοσύνη».
«Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας πλήττει όλους», έγραψε και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο «σε έναν κόσμο στον οποίο οι έμπειροι υπάλληλοι που συνδέονται με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης για χρόνια και οι άνθρωποι που απασχολούνται σε δημιουργικές βιομηχανίες θα αντικαθίστανται από μηχανές».
Περισσότεροι από 15.000 υπέγραψαν την επιστολή αυτή είπε ο Demski στο Associated Press. Είπε ότι έχει επίσης λάβει τηλεφωνήματα από εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί από αυτούς νεαρούς που δεν θέλουν να γίνουν αντικείμενο ενός τέτοιου πειράματος.
Ο Demski εργαζόταν στο OFF Radio Krakow από τον Φεβρουάριο του 2022, παίρνοντας συνεντεύξεις από Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο.