Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa, που δίνει σε πολίτες τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευρωπαϊκή visa πενταετούς διάρκειας. Ετσι, το κατώτατο όριο επένδυσης για την αγορά ακινήτου θα ανέρχεται πλέον στις 800.000 ευρώ στις περιοχές υψηλής ζήτησης και στις 400.000 ευρώ στο υπόλοιπο της χώρας.
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση στον Πειραιά τους τελευταίους μήνες, η οποία αντανακλάται εξάλλου και στις τιμές των ακινήτων
Ως περιοχές υψηλής ζήτησης νοούνται, βάσει της τελευταίας τροποποίησης του νόμου, οι εξής περιοχές: το σύνολο της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Μύκονος, η Σαντορίνη και όσα νησιά έχουν περισσότερους από 3.100 κατοίκους. Στο κέντρο της Αθήνας, στα Βόρεια Προάστια, στα Νότια Προάστια, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη το όριο είναι σήμερα στις 500.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ανήκαν μέχρι πρότινος στις περιοχές χαμηλής ζήτησης, με κατώτατο όριο επένδυσης τις 250.000 ευρώ.
Οι επερχόμενες αλλαγές έχουν κινητοποιήσει τους υποψήφιους αλλοδαπούς επενδυτές ώστε να καταβάλουν τουλάχιστον το 10% του τιμήματος της αγοραπωλησίας έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να ισχύουν τα όρια των 500.000 και 250.000 ευρώ στην αίτησή τους για Golden Visa.
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση στον Πειραιά τους τελευταίους μήνες, η οποία αντανακλάται εξάλλου και στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της πλατφόρμας πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων Spitogatos, οι τιμές πώλησης στον Πειραιά παρουσίασαν αύξηση ύψους 3,4% τον Ιούνιο και 2,1% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ανέρχεται σε 21,7%.
Από την άνοιξη
Στην Αθήνα και στα προάστιά της δεν παρατηρείται έκρηξη των τιμών, όμως καταγράφονται περιορισμένες αυξήσεις που έχουν ξεκινήσει να εντείνονται από την άνοιξη. Η άνοδος των τιμών κυμαίνεται πέριξ του 1% μηνιαίως, με τα Βόρεια και τα Ανατολικά Προάστια να παρουσιάζουν ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά.
Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στον Νομό Θεσσαλονίκης εκτός της πόλης και των προαστίων (όπου καταγράφονται μικρές αυξήσεις) και ανέρχονται σε 2,3% τον Ιούνιο και 1,8% τον Ιούλιο. Διαρκώς μεγεθύνεται εξάλλου η ζήτηση και στη Χαλκιδική, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 1,5% τον Ιούνιο και κατά 0,6% τον Ιούλιο.
Στις Κυκλάδες οι τιμές δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση τον τελευταίο χρόνο. Αντιθέτως, τα ακίνητα σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς βλέπουν ραγδαία αύξηση στις τιμές τους. Η τάση αυτή παρατηρείται στις Σποράδες (ετήσια αύξηση 17,7%, μηνιαία αύξηση 4,8% τον Ιούλιο), αλλά και σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου όπως η Σάμος (μηνιαία αύξηση 3,5% τον Ιούνιο και 8% τον Ιούλιο) και η Χίος (ετήσια αύξηση 15,2%, μηνιαία αύξηση 2,8% τον Ιούνιο και 1,1% τον Ιούλιο).
Στην Κρήτη παρατηρείται σχετική σταθερότητα, με εξαίρεση τον Νομό Χανίων, όπου οι τιμές αυξάνονται διαρκώς και με εντονότερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες (+2,2% τον Ιούνιο, +3,4% τον Ιούλιο). Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και σε νησιά του Ιονίου, με τη Λευκάδα να εμφανίζει αύξηση 3,8% τον Ιούλιο και 11,1% σε ετήσια βάση.
Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές παρατηρούνται και στην Πελοπόννησο, και ειδικότερα σε Μεσσηνία (+6,5% τον Ιούλιο, +8,6% σε ετήσια βάση) και Λακωνία (+4,0% τον Ιούλιο, +2,60% σε ετήσια βάση).
Σπάει ρεκόρ
Το πρόγραμμα της Golden Visa αναμένεται φέτος να σπάσει κάθε ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συνέλεξαν «ΤΑ ΝΕΑ», ήδη έχουν χορηγηθεί 5.466 «χρυσές βίζες» φέτος, ενώ εκκρεμούν ακόμη 4.517 αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος και 4.920 που υποβλήθηκαν το 2023. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2022 με 4.130 εκδόσεις Golden Visa. Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος το 2013, έχουν εκδοθεί 24.730 Golden Visa. Οι επενδυτές προέρχονται από αρκετές διαφορετικές χώρες, όμως Κίνα (14.104), Τουρκία (2.467) και Λίβανος (1.112) ξεχωρίζουν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης που «τρέχει» το πρόγραμμα, η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων μηνών αναμένεται να αποτυπωθεί στους αριθμούς χορηγήσεων Golden Visa του επόμενου έτους.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»