Κατά 200 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζας της Ρωσίας διαμορφώνοντας το κόστος δανεισμού στο 21%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που σύμφωνα με το Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης. Η κίνηση αυτή οδηγεί το επιτόκιο αναφοράς στο υψηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2003.
Η Ρωσία προβλέπει επισήμως επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,5% από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,9% φέτος
Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κλιμάκωση των επιτοκίων αποσκοπεί στην τιθάσευση των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες επιβαρύνουν την ικανότητα της οικονομίας να παράγει αγαθά και υπηρεσίες και αυξάνει τους μισθούς των εργαζομένων.
Ρωσία: Οι αμυντικές δαπάνες «τρέφουν» τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία πρόκειται να δαπανήσει σχεδόν το 9% του ΑΕΠ της για την άμυνα και την ασφάλεια φέτος, ποσοστό που είχε να σημειωθεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτή η εκτίναξη των κρατικών δαπανών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ρεκόρ σε διάφορους τομείς, δημιούργησε ένα πληθωριστικό σπιράλ που η Ρωσία δεν μπoρεί να αποτινάξει παρά τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η αύξηση της εγχώριας ζήτησης εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών».
Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τρέχει σημαντικά πάνω από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας του Ιουλίου» και «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αυξάνονται».
Διατήρησε την προοπτική για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχε προχωρήσει σε μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης οδηγώντας τα επιτόκια στο 19%.
Σημείωσε ότι ο ετήσιος εποχικά προσαρμοσμένος πληθωρισμός έφτασε κατά μέσο όρο στο 9,8% τον Σεπτέμβριο, από 7,5% τον Αύγουστο. Τώρα αναμένει ότι θα βρίσκεται σε εύρος 8–8,5% μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τρέχει σημαντικά πάνω από την πρόβλεψη Ιουλίου για πληθωρισμό στο 6,5-7%.
«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ισοζύγιο των κινδύνων πληθωρισμού εξακολουθεί να κλίνει σημαντικά προς τα πάνω» ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Οι βασικοί κίνδυνοι συνδέονται με τις επίμονα υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ανοδική απόκλιση της ρωσικής οικονομίας από μια ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης, καθώς και με την επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου».
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τη ρητορική του «γερακιού», λέγοντας ότι είναι πιθανή μια ακόμη αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση.
Το ρούβλι
Η οικονομία της Ρωσίας έχει περιοριστεί από τις συμπιεσμένες παγκόσμιες τιμές για τις βασικές εξαγωγές πετρελαίου της και από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οδηγώντας σε πτώση του ρουβλίου.
Η τρέχουσα αδυναμία του ρωσικού νομίσματος, με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει πάνω από 12% από τις αρχές Αυγούστου, θεωρείται επίσης από τους αναλυτές ως ισχυρός πληθωριστικός παράγοντας.
Αρκετοί από τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των μεγαλύτερων πετρελαϊκών και αμυντικών εταιρειών της χώρας, πιέζουν την κεντρική τράπεζα να σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Η απόφαση του ιδρύματος ερμηνεύεται ότι χαίρει πολιτικής υποστήριξης.
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι παρά τα μέτρα σύσφιγξης, ο δανεισμός των επιχειρήσεων δεν έχει επιβραδυνθεί. Η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε μια σειρά πρόσθετων μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες για να περιορίσει την αύξηση του δανεισμού.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,2% στο 1,3% το 2025 από 3,6% φέτος.
Οι λόγοι σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου είναι η επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων εν μέσω μιας λιγότερο σφιχτής αγοράς εργασίας και μιας πιο μέτριας αύξησης των μισθών.
Το ταμείο ανέφερε ότι οι προβλέψεις του προϋποθέτουν ότι η κεντρική τράπεζα υιοθετεί αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής. Η Ρωσία προβλέπει επισήμως επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,5% από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,9% φέτος.
Πηγή: ΟΤ